Події
31 липня 2017
Меморіальний центр Бабиного Яру в Києві стане першим центром пам'яті Голокосту на території колишнього Союзу, - Павло Фукс
Меморіальний комплекс планується відкрити до 2021 року.
news-image

Будівництво в Бабиному Яру меморіального комплексу в пам'ять про жертви масових розстрілів в роки Другої світової війни почнеться після того, як в проекті будуть враховані інтереси всіх зацікавлених сторін. Про це в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" заявив бізнесмен, член оргкомітету з будівництва меморіалу Павло Фукс, передає «Є!»

«На даний момент ми готуємо проект одного з найбільш пам'ятних меморіальних комплексів у світі. Зазначу, є нюанси з територією заповідника "Бабин Яр". Деякі організації виступили проти того, щоб забудовувалися місця поховання. Тому зараз ми розглядаємо різні варіанти, ведемо переговори, дослідження і почнемо діяти, коли інтереси всіх сторін будуть враховані саме для того, щоб уникнути конфліктів. Ми в змозі домовлятися один з одним, особливо з огляду на важливість цього проекту», - підкреслив бізнесмен.

Павло Фукс вважає, що політизація цього проекту зробить його реалізацію неможливою.

"Ми готові співпрацювати з усіма, хто має намір сприяти реалізації проекту. Я зовсім не хочу політизувати цю тему, ми об'єднуємося не навколо політичних поглядів, а навколо пам'яті про трагедію, яка багатонаціональна і мультикультурна, адже на цьому місці загинули десятки тисяч людей різних національностей і віросповідань", - повідомив він.

Він додав, що якщо зосередиться на політиці, то меморіал навряд чи коли-небудь побудують.

"Ми ж поставили собі за мету реалізувати проект до 2021 року й у нас немає часу на ідеологічні спекуляції. Цей проект, навпаки, несе в собі ідею об'єднання розсудливих людей. Ми повинні нагадувати один одному - якщо вдаватися в крайнощі, ділити людей за расовою і національною ознакою - трагедій не уникнути. Походження людини або його громадянство не мають значення, важливі тільки його вчинки", - зазначив Фукс.


Він повідомив, що «всі колишні спроби створити меморіальний комплекс обмежувалися тільки заявами та закладкою першого каменя».

«Ми ж створили юридичну особу - фонд розвитку проекту. Більш того, створювався він за допомогою консультантів всесвітньо відомої компанії Ernst & Young, яка перемогла в тендері. Взагалі ідеологія цього проекту така, що ми відкриті для всіх міжнародних партнерів. Це - перший центр пам'яті Голокосту на території колишнього Радянського Союзу. У його структуру увійдуть освітні програми, дослідний центр і музей. Я вірю, що у нас вийде», - резюмував Павло Фукс.

Нагадаємо, Фонд «Меморіальний центр Голокосту  "Бабин Яр"» планує відкрити меморіальний комплекс в пам'ять про жертви масових розстрілів в роки Другої світової війни в Києві до 2021 року.

 

Віталій Кличко і Павло Фукс входять до оргкомітету з будівництва меморіалу.