Події
3 серпня 2017
На Харківщині у дитячих таборах кожна двадцята проба має кишкову паличку
У Харківській області власникам закладів оздоровлення та відпочинку відправили листи з рекомендаціями щодо покращення санітарного стану об'єктів.
news-image

Про це повідомили Depo.Харків у Харківському обласному лабцентрі Міністерства охорони здоров'я України, пише «Є!».

За відомостями лабцентру, протягом липня проведено відбір та дослідження 24 проб у закладах оздоровлення та відпочинку (22 заклади оздоровлення та відпочинку, 1 заклад оздоровлення санаторного типу та 1 наметове містечко).

На харчоблоках дитячих оздоровчих закладів відібрано та досліджено 24 проби готових страв для визначення калорійності: з них 1 проба обіду не відповідала допустимим межам відхилень, що свідчить про порушення норм вкладання продуктів під час приготування страв та в 1 пробі встановлено невідповідність розрахункової калорійності обіду.

Досліджено 442 змиви з обладнання, одягу та рук працівників на наявність бактерій групи кишкової палички, з них 20 (4,5%) не відповідали нормативу. З 61 проби готових кулінарних виробів, досліджених на бактеріальне забруднення, відхилення від нормативу виявлені в 1 пробі.

"Зазначені факти свідчать про недотримання персоналом харчоблоків правил особистої гігієни та санітарно-гігієнічного режиму, в тому числі режиму миття інвентарю та обладнання, недостатню термообробку харчових продуктів під час приготування страв тощо, що може призвести до виникнення групових інфекційних захворювань в закладах оздоровлення та відпочинку", - йдеться в повідомленні.

У позаміських закладах оздоровлення та відпочинку, де є пляжі, досліджено 26 проб води відкритих водойм на санітарно-хімічні показники, 28 проб на мікробіологічні показники та 10 на паразитологічні. Не відповідали нормативним показникам 4 проби води за санітарно-хімічними показниками з акваторії пляжу наметового містечка "Бритай" у Лозівському районі.

Усього відібрано та досліджено 12 проб питної води на санітарно-хімічні показники та 19 проб на мікробіологічні показники. Усі досліджені проби питної води відповідали вимогам.

Керівникам дитячих закладів оздоровлення та відпочинку відправили листи з рекомендаціями щодо покращення санітарного стану об'єктів. З власниками, керівниками та працівниками дитячих закладів оздоровлення та відпочинку проведено 48 лекцій та 28 бесід.

Читайте також:Медичні працівники надали список грибів, якими найчастіше отруюються в Україні

Читайте також:Похід в аквапарк може бути смертельно небезпечним