Суспільство
4 серпня 2017
У спеку краще забути про каву, солодке та м'ясо, – експерт
Фітотерапевт Борис Скачко розповів, як правильно харчуватися в спеку.
news-image

Відомий фітотерапевт Борис Скачко розповів УНІАН, як правильно харчуватися в спеку.  Лікар підкреслив, що у спекотну погоду слід надавати переваги вегетаріанскому типу харчування, пише «Є!».

«Їжте в основному овочі та фрукти: і сирі, і термічно оброблені. Усі білкові продукти виключаються. Якщо спека впаде до 30 градусів тепла, тоді припустимі біле м’ясо і біла риба. Білок підвищує обмін речовин на 40%. Це сильно розігріває організм і збільшує потребу в охолодженні. А охолоджуватися людина може одним способом — коли вода, випаровуючись через шкіру, виносить з собою багато калорій. Але при температурі довкілля +33 і вище, температура повітря і тіла практично зрівнюється, і людина вже не може, випаровуючи воду, охолоджуватися», – наголосив лікар.

Він пояснив, якщо з ранку людина поїла м'яса або риби, то ще більше розігріла свої обмінні процеси і треба більше витрачати сил на охолодження.

«Якщо вже дуже кортить білка, то можна залишити в раціоні кисломолочні продукти і яйця. Повністю треба виключити йод в будь-яких видах: це і морська капуста, і йодована сіль тощо. Йод знижує ККД розщеплення харчів. На всі адаптогени, стимулятори накласти заборону: женьшень, лимонник, радіола, заманиха. Вони через гормони надниркових підвищують температуру тіла. Продукти з кофеїном теж слід виключити», –наголосив лікар.

Скачко підкреслив, що влітку треба вживати мінімум 5% рідини від маси тіла в день, а при температурі за 30 градусів — ще більше. 

«Дуже важливо контролювати кількість сечі. Повинно бути за добу не менше літра. Рідина потрапляє в організм, «на автоматі» випаровується через легені, через шкіру, а нирки працюють «за залишковим принципом». Якщо води в організмі мало, ниркам вона не дістається, йде перегрів організму і піднімається температура тіла. Може трапитися тепловий удар», - попередив лікар.
«Про воду з холодильника краще забути. Трахея складається з хрящових кілець на три чверті, а задня чверть — м'яка тканина. У цьому місці до трахеї прилягає стравохід. Коли ми випиваємо холодної води, стравохід охолоджується, і охолоджується трахея. Знижується імунітет, і чоловік, як мінімум, заробляє трахеїт, а як максимум — пневмонію. Комусь при низькому імунітеті вистачає одноразового прийому холодного напою, комусь треба попити кілька днів, але система все одно зреагує. Адже нас цікавить не розбавити тепло всередині, а вивести його з організму», - зазначив лікар.

За його словами, посилює спрагу і солодка їжа, збільшуючи в'язкість крові. 

«Зокрема, морозиво провокує вживання рідини разом з ним. Морозиво зазвичай їдять для отримання задоволення, а не з метою набити шлунок холодною солодкою масою. До речі, чим швидше набив шлунок, тим швидше морозиво опиниться на стегнах, в жировій тканині. А повні люди гірше переносять спеку. Оскільки тепло виділяється, а жирова тканина, яка фактично є діелектриком, не дає йому піти в навколишнє середовище. Таким людям треба вживати більше рідини», – зазначив лікар.

Читайте також:У Кабміні закликають роботодавців змінити робочі графіки через спеку

Читайте також:Україна у полоні спеки: місцями синоптики обіцяють до +39° (карта)