Події
7 серпня 2017
В Африці виявили новий вид смертоносної сибірської виразки
За словами дослідників, сибірська виразка не характерна для тропічних дощових лісів - захворювання поширене у посушливих регіонах Африки.
news-image

В Африці у національному парку Кот-Д'івуару міжнародна група вчених виявила раніше невідомий штам бактерії Bacillus cereus biovar anthracis, який став причиною загибелі кількох шимпанзе у цьому парку. За словами вчених, такі ж мікроби призвели до смерті горил, слонів і шимпанзе в Камеруні та Центральноафриканській Республіці, передає «Є!» з посиланням на 112.

За словами дослідників, сибірська виразка не характерна для тропічних дощових лісів - захворювання поширене у посушливих регіонах Африки.

"На наш подив, майже 40 відсотків усіх смертей тварин у Національному парку Таї, які ми досліджували, були пов'язані з сибіркою", - заявив вірусолог Еммануель Куасі-Хімман з Інституту здоров'я тварин Кот-Д'івуару.

Вчені проаналізували розповсюдження патогенів у Кот-Д'івуарі та його вплив на дикі популяції тварин. Вони вивчили зразки кісток і тканин загиблих ссавців, які були зібрані за останні 28 років, а також досліджували вміст шлунка падальных мух, які могли контактувати з тушами, зараженими сибірською виразкою.

Це зробило можливим визначити місця в національному парку і види, в яких відбувається циркуляція збудника. Патоген був виявлений у декількох видів мавп, дукерів, мангустів і дикобразів. Найсильніше постраждали шимпанзе. 31 з 55 померлих особин загинули через B. anthracis. За словами дослідників, щоб врятувати популяцію приматів, потрібно з'ясувати причини поширення смертоносної бактерії.

Вчені поки не виявили жодного випадку зараження людини новим різновидом сибірської виразки. Однак існує ризик, що новий штам може передаватися і людині, оскільки шимпанзе і люди генетично близькі один до одного.

Як повідомлялося, в Росії на Ямалі через спалах сибірської виразки госпіталізували близько 90 осіб.

Читайте також:Гітарист гурту «The Rolling Stones» хворий раком

Читайте також:У водоймах Харківщини – небезпечна хвороба