Золотий пил: вчені запропонували новий вид хіміотерапії
Золото прискорює реакції в організмі і змушує складні органічні молекули розпадатися на частини або об'єднуватися в нові структури.
news-image

Про свою розробку дослідники повідомили в журналі Angewandte Chemie.

Інформує «Є!», з посиланням на vgolos.com.ua.

Під час досліджень вчені вивчили роботи, в яких інші дослідники спостерігали за побічними ефектами, які виникають при попаданні атомів золота та інших металів в організм людини.

Аналізуючи ці експерименти, біологи звернули увагу на те, що золото прискорює реакції в організмі і змушує складні органічні молекули розпадатися на частини або об'єднуватися в нові структури. Це спостереження змусило припустити, що подібну властивість наночастинок можна використовувати для створення особливої версії хіміотерапії, яка буде працювати тільки в присутності атомів або наночастинок золота.

Керуючись цією ідеєю, біологи створили кілька протиракових ліків і білків, що світяться та включаються тільки в присутності золота, і перевірили, як вони будуть діяти на культури ракових клітин та зразки інших тканин, в які вчені вводили наночастинки дорогоцінного металу.

У результаті було встановлено, що наночастинки вбивали ракові клітини набагато активніше, ніж «проста» хіміотерапія, і при цьому вони не торкалися інших культур клітин.

Читайте також: У Швейцарії створили перше у світі штучне м'яке серце
Читайте також: Лідер гурту Green Grey став винуватцем аварії у Миколаєві (фото)