Ціни на нафту підскочили на тлі повідомлення про смерть короля Саудівської Аравії
Саме Саудівська Аравія блокувала рішення про обмеження видобутку нафти в ОПЕК
news-image

Ціни на нафту зростають у ході торгів у п'ятницю на тлі повідомлення про смерть короля Саудівської Аравії, повідомляє Є | Єдність.інфо.

Станом на 10:25 нафта марки Brent на міжнародній біржі ICE коштувала 49,58 дол./барель, підскочивши за ранок більш, ніж на 2 дол. Нафта марки WTI коштувала 47,22 дол./барель, підскочивши за ранок майже на 2 дол. 

Повідомлення про смерть короля Саудівської Аравії - найбільшого виробника нафти в рамках Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) - привела до відновлення дискусії про можливу зміну політики картелю, пише Вloomberg.

Нагадаємо, що саме Саудівська Аравія блокувала рішення про обмеження видобутку нафти в ОПЕК для стимулювання росту цін на неї. Таке рішення призвело до значних економічних проблем у Венесуелі, Ірані та Росії.

Король Саудівської Аравії Абдалла помер у 90 років, передавши трон сімдесятирічному брату і наслідному принцу Салману ібн Абдель Азізу.

"Смерть короля Абдалли підвищить невизначеність і збільшить волатильність нафтових цін найближчим часом. Я б не очікував змін політики в короткостроковій перспективі, але король помер у важкий для Саудівської Аравії час", - відзначив аналітик Sanford C. Bernstein & Co. Ніл Беверідж.

У листопаді Саудівська Аравія продавила в ОПЕК рішення про збереження квот на видобуток нафти, що посилило перевиробництво на світовому рівні і сприяло подальшому обвалу цін на енергоносії.

Першим найважливішим сигналом про подальше курсі нафтової політики Саудівської Аравії стане вирішення питання про міністра нафтової промисловості: поки неясно, чи залишить новий король на цій посаді Алі ібн Ібрагіма ан-Нуаймі, який займає його з 1995 року. Сам міністр, якому цього року виповнюється 80 років, раніше висловлював бажання приділяти більше часу своїй другій роботі - глави науково-технологічного університету імені покійного монарха.