Світ
12 серпня 2017
Лавров про ситуацію навколо КНДР: Ризики дуже високі
Лавров: Коли справа доходить майже до бійки, то першим має зробити крок від небезпечної риски той, хто сильніший і розумніший.
news-image

Ризик воєнного конфлікту між КНДР і США високий, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, виступаючи на Всеросійському молодіжному форумі "Територія смислів на Клязьмі". Його виступ опубліковано на сайті МЗС РФ, передає «Є!».

Ризики дуже високі. Особливо з огляду на риторику, – сказав Лавров. – Лунають прямі погрози застосувати силу, водночас міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що це буде пов'язано з величезною кількістю людських жертв. Розмови про те, що потрібно завдати превентивного удару по Північній Кореї, розмови із Пхеньяна, що треба вдарити по острову Гуам, по американській військовій базі, – вони не припиняються. Тому нас, звісно, це дуже турбує.

Російський міністр закликав Пхеньян і Вашингтон прийняти запропонований Росією і Китаєм план, згідно з яким Північна Корея заморозить свої ракетні випробування, а США і Південна Корея введуть мораторій на спільні широкомасштабні навчання.

Я говорив про це з державним секретарем США Рексом Тіллерсоном. Питання полягало в тому, чому не можна узгодити це подвійне заморожування. Відповідь у них така: ядерні випробування і ракетні пуски в Північній Кореї заборонені рішенням Ради Безпеки ООН, яке є обов'язковим до виконання, а військових навчань ніхто ніколи й нікому не забороняв. Вони роблять те, що легально, а КНДР – те, що нелегально. На це в мене є теж своя думка. Я вважаю, що коли справа доходить майже до бійки, то першим, напевно, має зробити крок від небезпечної риски той, хто сильніший і розумніший, – зазначив Лавров.