Суспільство
13 серпня 2017
Менеджмент «Укрзалізниці» саботує реформу ціноутворення під час закупівель – експерт паливного ринку
За словами експерта, "Укрзалізниця" утримує статус "найбільш корупційної держкомпанії".
news-image

"Укрзалізниця" (УЗ) саботує реформу ціноутворення, яка передбачає впровадження формульного або автоматичного підходу до закупівель. Таку думку експерт паливного ринку Сергій Куюн висловив у статті для ZN.ua, передає «Є!».

Реформу саботує менеджмент держкомпанії, який утратить важелі впливу на постачальників, а отже, корупційні доходи. Тільки видимі переплати УЗ на закупівлях палива за останній рік становили 163 млн грн. Є всі передумови вважати, що не запрацює формула й цього року, – пише він.

За словами експерта, "Укрзалізниця" утримує статус "найбільш корупційної держкомпанії".

Скандали із закупівлями матеріально-технічних ресурсів спалахують ледь не щодня. Змінити ситуацію поки що не в змозі ні система ProZorro, ні зміна менеджменту. Усе це нагадує болюче впровадження електронного декларування доходів чиновників, які намагалися та намагаються "збити" цю реформу, – зазначив він.

Як приклад Куюн навів тендер на постачання 100 тис. тонн дизельного палива, який виграла компанія "Вог Аеро Джет", запропонувавши ціни на 10% нижчі за середньоринкові оптові.

Однак буквально за кілька днів після підписання договору вартість була тричі переглянута і стала вищою за ринкову. Днями НАБУ домоглося скасування однієї з тих додаткових угод про перегляд ціни. Як з'ясувалося, сумарну вартість контракту підвищили на 92 млн грн, – повідомив він.