Події
23 січня 2015
З Криму депортують "останнього політв'язня СРСР"
В анексованому Криму суд виніс рішення про депортацію кримськотатарського правозахисника Сінавера Кадирова, якого називаюсь "останнім політв’язнем СРСР".
news-image

Кадирова звинуватили у "порушенні міграційного законодавства РФ", повідомляє Є l Єдність.інфо із посиланням на BBC.

Суд постановив, що пан Кадиров як іноземний громадянин перевищив строк перебування у Росії - 90 діб. Сам він твердить, що в грудні виїжджав з Криму.

За рішенням суду правозахисник, якого супроводили на кордон з материковою Україною, має також сплатити штраф у 2 тисячі рублів (близько 660 гривень).

Сінавера Кадирова затримали вранці в Армянську під час перетину адміністративного кордону Криму з Херсонщиною.

Його з колегами із Комітету захисту прав кримськотатарського народу Ескендером Барієвим та Абмеджітом Сулеймановим близько 10 годин протримали російські прикордонники.

Кримські татари направлялись через Київ в Туреччину, де Сінавер Кадиров мав пройти обстеження через хворобу серця. Товариші супроводжували його в дорозі.

Як повідомив на своїй сторінці в Facebook голова Меджлісу Рефат Чубаров, з кожним із затриманих "годинами" говорили співробітники ФСБ.

Після допитів Ескендеру Барієву та Абмеджиту Сулейманову повернули паспорти та відпустили, а пана Кадирова повезли на судове засідання, де було винесено рішення про депортацію.

Раніше Росія на 5 років заборонила в’їзд до Криму лідерам кримських татар Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову, а також керівнику інформагенції "Кримські новини" Ісмету Юкселю.