Події
15 серпня 2017
В США після операції по зменшенню шлунку загинуло 5 людей
Їм в шлунок помістили силіконові кулі, які повинні були залишити менше місця для їжі.
news-image
П'ятеро людей загинули впродовж декількох днів після операції зменшення об'єму шлунку, схваленої Управлінням по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA)

Інформує «Є!», з посиланням на espreso.tv.

Їм в шлунок помістили силіконові кулі, які повинні були залишити менше місця для їжі.

Операція займає не більше півгодини, під час її пацієнтові під наркозом через рот в шлунок вводяться 1-2 силіконових кулі, які потім наповнюють рідиною. Наповнена куля розміром з грейпфрут знаходиться в шлунку до напівроку, а в цей час пацієнт витримує дієту і займається спортом.

З 2016 року після операції загинули п'ять чоловік, всього за останні 11 років загинув 21 пацієнт з 277 тис. Виробники куль стверджують, що це припустима похибка. Вони відмічають, що не отримували претензій від лікарів. Крім того, немає прямих доказів, що люди померли через операцію.

У лютому FDA опублікувало звернення до медпрацівників, попередивши про потенційний ризик процедури. Одно з можливих ускладнень - зайве роздмухування балона. Воно супроводжується нудотою, ускладненим диханням, болем в животі. Також існує ризик розвитку панкреатиту. Ускладнення зазвичай розвиваються в перші дні після процедури, і при них може знадобитися витягнути балон.

Причини смерті останніх п'яти пацієнтів поки що розслідуються. Належить встановити, чи дійсно вони померли через операцію.

Читайте також: На Київщині екс-працівник скотобійні влаштував криваву різанину: є загиблі