Суспільство
18 серпня 2017
Як відрізняється життя українських пенсіонерів від пенсіонерів Білорусі, Польщі та США
В Україні "на пенсію" віддають 22% від зарплати, в Білорусі - 29%, а в США - 15%.
news-image

Буквально кілька років тому українці віддавали на пенсії з кожної зарплати по 37%. Ставку єдиного соціального внеску скоротили до 22% від зарплати в 2016 році. У Мінсоцполітики і в Пенсійному фонді визнають, що це рішення призвело до різкого зростання дефіциту. Про це повідомляє "Сегодня", передає «Є!»

Якщо в 2015-му на пенсії не вистачало близько 80 мільярдів гривень, вже у 2016-му з державної скарбниці довелося компенсувати дефіцит в 145 мільярди.

Наразі українці віддають "на пенсії" приблизно 22% від своєї зарплати. Мінімальний внесок до ПФ – 704 гривні, а мінімальна пенсія – 1312 гривень.

Головна проблема чинної системи – співвідношення платників податку до пенсіонерів – один до одного, при цьому багато роботодавців сплачують ЄСВ з мінімальної зарплати.

В той же час в Білорусі пенсія "коштує" 29% від зарплати, а пенсійний вік з наступного року для чоловіків складе 63 роки, а для жінок – 58 років. Мінімальна пенсія – 2238 гривень (або трохи більше 170 білоруських рублів), а мінімальний внесок "на пенсію" – 1010 гривень.

За даними Національного статистичного комітету Білорусі, 10 працюючих утримують 5 пенсіонерів.

Пенсіонери отримують дві пенсії в Польщі – одну із солідарного рівня, і ще одну з накопичувального. Таку систему запровадили ще в кінці 90-х. "Вартість" пенсії – 19,52% від зарплати. 12% йде на солідарний рівень, а 7,5% – на індивідуальні пенсійні рахунки. Мінімальна пенсія в Польщі – понад сім тисяч гривень (1000 злотих). Це в п'ять разів більше, ніж в Україні, але в кілька разів менше, ніж, приміром, у Франції.

У Польщі пенсійний вік для чоловіків – 65 років, а для жінок – 60 років. Ще кілька років тому уряд планував підвищити пенсійний вік до 67 років, однак під тиском людей, не згодних з таким порядком речей, це рішення скасували. Практично всі польські пенсіонери старше 75 років користуються пільгами – безкоштовною медициною, пільговим проїздом у громадському транспорті.

У США пенсійний вік – 67 років. При цьому для отримання пенсії достатньо 10 років платити 15% від своєї зарплати в Пенсійний фонд. Американська пенсійна система з'явилася ще в 1935 році, коли Франклін Рузвельт підписав закон "Про соціальне забезпечення" (Social Security Act). Середній розмір пенсії – 1500 доларів (39 тисяч гривень за діючим курсом гривні).

Читайте також: Інтерпол спростовує міжнародний розшук картин з кримського музею