Суспільство
18 серпня 2017
У якому вигляді найкорисніше зберігати овочі, фрукти на зиму
З ягід найкраще сушити смородину, чорницю, журавлину, брусницю, чорноплідну горобину, морошку.
news-image

Частина річного врожаю краще не піддавати термічній обробці - а просто засушити або заморозити, щоб вони всю зиму радували вас натуральним ароматом і великою кількістю вітамінів.
Про це кореспонденту ГолосUA розповіла лікар-дієтолог Людмила Бабич, інформує «Є!», з посиланням на ru.golos.ua.

«Ще з дитинства кожен з нас пам'ятає, що компот із сухофруктів дуже корисний - каже дієтолог, - а все тому, що в процесі сушіння зберігаються абсолютно всі мінеральні речовини і дуже багато вітамінів. Особливо корисні такі компоти для дітей, адже їх організм ще не має належного захисту від хвороб і вірусів і постійно потребує вітамінної підживлення для росту і розвитку. Багато хто не любить компот із сухофруктів, але ж сушити можна не тільки яблука і груші. Суниця, чорниця, брусниця або малина прекрасно розкривають свої смакові якості в компотах, їх же можна використовувати для приготування густих морсів і киселів, додавати в чай ​​і т.д. »- каже лікар.


Сушку треба проводити в добре провітрюваному приміщенні (але не під відкритим сонцем!) При температурі від 25 до 50 градусів. Це може бути засклений балкон, горище будинку, відкритий духову шафу. При цьому сушити можна не тільки гриби, ягоди але і багато овочів - морква, зрілий гарбуз, баклажани, часник, цибуля, солодкий перець, не забудьте і про зелені - така приправа до страв буде куди духмяний і корисніше, ніж покупні «кубики» і незрозумілі субстанції в пакетиках. Особливо гарні баклажани, гриби і коренеплоди - сушать їх, нарізавши і нанизавши на нитки і підвісивши в теплому сухому приміщенні. Взимку з них можна варити суп, робити соте, тушкувати, смажити, попередньо розмочивши в воді.
З ягід найкраще сушити смородину, чорницю, журавлину, брусницю, чорноплідну горобину, морошку. Взимку з них можна готувати такі ж страви, як і зі свіжих ягід, попередньо розмочивши.

«Дуже добре зберігаються вітаміни і при заморожуванні. Будь-який продукт, заморожувати для кулінарного використання або зберігання, повинен бути сухим і чистим. Овочі, фрукти і ягоди слід заморожувати, розклавши досить вільно на горизонтальній поверхні, а лише потім зсипати в пакет. Важливо пам'ятати, що температура зберігання замороженого продукту повинна підтримуватися на початковому рівні протягом всього періоду зберігання »- радить експерт.
Читайте також: В 15 областях України правоохоронці влаштували обшуки спиртзаводів (фото)
Читайте також: Україна роз'їжджається, нас залишилося максимум 30–35 млн, - Гордон