Україна
23 серпня 2017
Сьогодні відзначаємо День Державного прапора України: історія та традиції
В цей день у 1990 році, ще до прийняття незалежності країни синьо-жовтий стяг підняли над Верховною Радою України.
news-image

День Державного прапора України традиційно святкується 23 серпня. Приводом для цього стало підписання Президентом України Указу в 2004 році, про встановлення Дня Державного прапора України, який з цього моменту  проходить 23 серпня. А до цього було таке ж свято, але відзначалося він тільки у Києві на міському рівні.

Інформує «Є!», з посиланням на znaj.ua.

До проголошення цього свята офіційним, воно відзначалося тільки в Києві 24 серпня, тому що в цей день у 1990 році, ще до прийняття незалежності країни синьо-жовтий підняли над Верховною Радою України.

Офіційно синьо-жовтий став прапором України в 1991 році. Тоді, після провалу Серпневого путчу, депутати занесли прапор України у Верховну Раду і освятили його там. І, навіть зараз, саме цей прапор збережений, як реліквія за склом у Верховній Раді України.
А 4 вересня 1991 року завдяки голосуванню синьо-жовтий став державним прапором країни.
А вже у 1992 році Верховна Рада прийняла закон, який напевно стверджував прапор як головний символ України.
Після цього, в 2004 році був підписаний Указ "Про День Державного прапора України". І завдяки цьому перше свято, на честь прапора України, проходило вже тоді.
А в 2009 році це свято стало офіційним. Все завдяки Указу Віктора Ющенка, який заснував щорічну офіційну і урочисту частину Дня прапора України. З того моменту буде святкуватися вже 8 День Державного прапора України.

В цей день завжди проводиться досить багато урочистостей. А найголовніше з них завжди проходить в 9 ранку. Це підняття Державного прапора України біля всіх установ країни. Це відбувається не тільки у великих містах, але в невеликих містечках і навіть в селищах.
Всі утанови країни, і деякі навіть за межами України вивішують державний прапор.
А найбільші урочистості завжди проходять у найбільших містах України. Часто проходять різні заходи, особливо флеш-моби.

Читайте також: Синоптик розповіла, якою буде погода на День прапора України