Авторизація

Суспільство
28 серпня 2017
Успіння Пресвятої Богородиці: прикмети і традиції
В давні часи, в цю дату наряджали в сарафан сніп із зібраної пшениці, який називали «дожинкой», і наспівуючи пісні проносили його по селу.
news-image

Успіння Пресвятої Богородиці святкують в Україні 28 серпня.

За переказами, в цей день апостоли, які проповідували в різних країнах, зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатись і здійснити поховання Діви Марії, матері Спасителя Ісуса Христа.

Gazeta.ua зібрала прикмети та традиції на Успіння Пресвятої Богородиці, пише «Є!».

Помічали, що осінь до 28 серпня поступово вступає в свої права, адже у вирій відлітали ластівки. Було прийнято займатися в цей день домашніми заготовками і, зокрема, солити огірки. Намагалися посіяти озимі культури або через 3 дні після Успіння, або через 3 дні після свята. Також 28 серпня починали прибирати картоплю з полів.

У стародавні часи в день Успіння Пресвятої Богородиці віряни приносили в церкву насіння і колосся різних хлібів для благословення й освячення, а на полі залишали невелику жменю незрізаних колосків, перев'язували їх стрічкою і примовляли: "Дай Бог, щоб на інше літо був хороший урожай!".

Після Успіння починається бабине літо, яке триватиме весь вересень. У давнину казали: "Успіння проводжай, а осінь зустрічай".

Якщо погода буде хорошою і без дощу - бабине літо буде прохолодним.

З'явилася веселка на небі - осінь буде теплою.

У цей день не можна різати ножем продукти. Тому господині навіть намагалися нічого не готувати в цей день на кухні. Готували святкові страви напередодні Успіння, а хліб ламали руками.

Свято Успіння припадає на перший день Успенського посту, тому святкували його досить ситим столом.

Із свята Успіння в лісах починали збирати гриби й горіхи, запасалися ними на зиму.

На Успіння можна ходити босоніж. Вважалося, що таким чином можна зібрати всі хвороби. Роса в цей день - це сльози природи про те, що Богородиця залишила цей світ і не може перебувати з людьми і допомагати їм.