Світ
30 серпня 2017
Помер найвідоміший потерпілий від бомбардування Нагасакі
Сумітеру Танігуті дожив до 88 років.
news-image

Один з найвідоміших діячів руху "хібакуся" (постраждалих від американських атомних бомбардувань Хіросіми і Нагасакі - прим. ред.) Сумітеру Танігуті помер в Японії на 89-му році життя. Про це в середу повідомили в "Ніхон Хіданкє" (Японська рада організацій жертв атомних бомбардувань Хіросіми й Нагасакі - прим. ред), передає «Є!»

Фотографія Танігуті, який отримав важкі опіки всього тіла в результаті бомбардування Нагаскі 9 серпня 1945 року, облетіла весь світ. Цей знімок отримав назву "червона спина": на ній зображений лежачий на животі хлопчик, у якого повністю випалена шкіра на спині.

Як згадував Танігуті, у той страшний день він розвозив на своєму велосипеді пошту і знаходився приблизно в 1,8 км від епіцентру бомбардування. Вибуховою хвилею його скинуло з велосипеда, і йому навіть здалося, що бомба розірвалася поруч з ним.

"Земля під ногами тряслася, як ніби стався сильний землетрус. Після того, як я прийшов до тями, я подивився на свої руки - з них в буквальному сенсі звисала шкіра. Однак в той момент я навіть не відчував болю", - згадував він.


Після цього поранений хлопчик дивом дістався до заводу з виробництва боєприпасів, який розташовувався в підземному тунелі. Там він зустрів жінку, яка допомогла йому відрізати шматки шкіри на руках і перебинтувати опіки. Незабаром після цього було оголошено евакуацію, і Танігуті, який не міг сам пересуватися, донесли до вершини пагорба і поклали під деревом.

За його спогадами, він пролежав там три дні, і за цей час померли всі, хто знаходився поруч.

"Мені пощастило - на третій день прийшли люди і врятували мене. З опіків на моїй спині сочилася кров, біль швидко наростав. В такому стані мене відправили в лікарню", - згадував Танігуті.


Його опіки і поранення були такі сильні, що сісти він зміг тільки через два роки, а виписаний з лікарні був тільки в 1949 році.

"У перші роки після бомбардування я не міг навіть поворухнутися, біль був нестерпним. Я часто кричав:" Убийте мене!", - ділився він своїми спогадами.

Сумітеру Танігуті присвятив своє життя громадській діяльності та боротьбі за відмову від ядерної зброї. Він часто виступав на публіці і спілкувався зі студентами, щоб майбутні покоління знали, які жахи може принести ядерна зброя.

Атомні бомбардування Хіросіми і Нагасакі були здійснені Збройними силами США в самому кінці Другої світової війни з офіційно оголошеною метою прискорити капітуляцію Японської імперії. Ці атаки стали єдиними в історії людства прикладами бойового застосування ядерної зброї.

Від вибуху американської атомної бомби 6 серпня 1945 року в Хіросімі миттєво загинули від 70 тис. до 100 тис. осіб, багато вижили, але згодом померли від променевої хвороби та інших наслідків бомбардування. Таким чином, загальне число жертв атомного удару по Хіросімі, за останніми  даними, склало 308 тис. 725 осіб. Нагасакі став другим містом Японії, що піддалося американському атомному бомбардуванню 9 серпня 1945 року, в момент вибуху загинули близько 70 тис. його жителів, а місто було стерте з лиця землі. За даними за 2016 рік, число жертв цієї трагедії складає вже 175 тис. 743 осіб.

Читайте також: Одеські комунальники намагалися закупити російське обладнання на державні кошти