Україна
31 серпня 2017
Українцям роз'яснили чому дешевих кавунів більше не буде
Цього року увага до кавунів зросла до національного рівня – за баржею з баштанними спостерігала вся країна.
news-image

Кавуни стали не по кишені багатьом покупцям через останнє стрімке зростання цін. Продавці кажуть, що продажі цієї ягоди суттєво впали, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

"Задорого, молоко приймають за 2,50, а кавун по 7,50. Картопля дешевша, ніж кавуни", - кажуть покупці. Реалізатори ж нарікають, що замість 300-400 кг на день продають лише пару десятків кілограмів – продажі впали дуже відчутно.

Цього року увага до кавунів зросла до національного рівня – за баржею з баштанними спостерігала вся країна. Але тих 250 тонн кавунів по 2 гривні Києву вистачило лише на кілька днів – і якщо ціна до баржі у столичних супермаркетах була 4 гривні за кіло, то після зросла до 6.

До Києва планували відправити щонайменше 4 баржі, але навіть на другу не назбирали урожаю, бо на полях до 80% бракованих ягід. Через аномальну серпневу спеку температура на ґрунті сягала 60 градусів, і в підсумку кавуни просто спеклися, а ті, що вижили, замість 10 кілограмів у вазі набирали лише 2-3.

"Вплив температури вніс корективи, і поки що просто немає можливості назбирати таку кількість кавуна, щоб відправити наступну баржу і зменшити ціну. Відпускна ціна з поля 6 грн, а ще транспортування – ось і отримується ціна", - пояснив директор товариства - відправника баржі Олександр Мусієнко.

Урожай, який, попри все, дозрів, не встигали збирати з полів. 

"Треба збирати лише вночі, коли він охолов, а не в спеку – інакше в машині нижній рівень пропадає", - пояснив бригадир поля Віталій Мозоль.

Водночас багато фермерів на півдні скоротили баштани і перейшли на більш прибуткові культури – соняшник або помідори. Та й половина вартості кавуна – це вартість його доставки. 

"Якщо раніше аграрії перевозили близько 60 тон, то сьогодні стоїть чіткий контроль 40 тон. Це додаткові витрати", - пояснив експерт з аграрних питань Денис Марчук.

Як наслідок, частина яток, з яких продавали кавуни у Києві, вже закрилася. Покупцям не варто розраховувати на пізні, бо синоптики обіцяють цього року ранні холоди. Імпорт також не врятує – ягода стане ще дорожчою. Тож сезон дешевих кавунів цього року точно завершився.

Читайте також: Серпень збирає валізи: Синоптик розповіла, як літо попрощається з українцями