У SWIFT повідомили, коли відключать Росію від сервісу
news-image

Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій (SWIFT) буде зобов'язане відключити російські банківські установи від свого сервісу, якщо такий обмежувальний захід буде ухвалений Євросоюзом та набуде законодавчої сили у Бельгії, інформує Є! Єдність.інфо.

Таке роз'яснення про порядок і процедури діяльності SWIFT, яка є приватною корпоративною організацією із штаб-квартирою у Бельгії, міститься в установчих документах цієї міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

 

 

У березні 2012 року, відповідно до міжнародних і багатосторонніх фінансових санкцій проти Ірану, ЄС ухвалив законодавство (267/2012). Цим регламентом вводилася заборона для фінансових провайдерів, зокрема таких як SWIFT, на здійснення фінансових послуг для іранських банків, які попали під санкції ЄС. SWIFT діє у системі бельгійського законодавства, і тому він повинен виконати рішення, яке вимагає уряд країни перебування. SWIFT імплементував визначене у регламенті зобов'язання і відключив банки, які попали під санкції ЄС", - роз'яснили у SWIFT
Читайте також: У Держдепі США допускають відключення Росії від системи SWIFT, - ЗМІ

Як відомо, з ініціативою про виключення Росії із SWIFT виступила Велика Британія. Така вимога міститься також в одній із резолюцій Європарламенту. У європейських політичних і експертних колах вжиття такої санкції розглядається як один із обмежувальних заходів у рамках можливого посилення секторально-економічних санкцій з боку ЄС проти Росії.

Слід зазначити, що США можуть заборонити взаємодію через SWIFT американським і російським банкам безпосередньо, у формі директиви, або ж шляхом впливу на роботу операційного центру SWIFT в США, через який йде взаємодія американських банків із зарубіжними. Однак вплинути на роботу європейських банків, як і будь-яких інших поза США, з російськими по SWIFT США не можуть, так як це взаємодія йде через непідконтрольні Америці