Суспільство
31 серпня 2017
Батьки не зобов'язані здавати кошти на ремонт школи
Ремонт у школах та забезпечення навчального процесу - обов'язок місцевої влади.
news-image

Низка обласних та місцевих рад прийняли рішення про заборону поборів у школах. Фінансувати навчальний заклад мають місцеві органи влади. Але в кінці та на початку навчального року батьки здають кошти на ремонт школи чи дитячого садка, закупівлю канцелярського приладдя та навіть ліків, пише «Є!» з посиланням на Gazeta.ua .

Батьки не зобов'язані здавати кошти на потреби навчального закладу. Утім формально ніхто не може заборонити допомагати, кажуть фахівці.

"Ремонт у школах та забезпечення навчального процесу - обов'язок місцевої влади. Оскільки грошей не вистачає - ці обов'язки перекладають на батьків. Ті скаржаться, але офіційно нічого не роблять. Не пишуть листів у районні відділи освіти, міські ради чи правоохоронні органи. Вони не вірять, що отримають бажаний результат, не хочуть нашкодити власним дітям. Доки батьки не почнуть діяти, шкільні побори не зникнуть", - розповідає експерт із питань освіти Андрій Черних.

За бажанням батьки можуть робити внески. Визначити суму мають самостійно. Її варто сплачувати не в руки вчителеві чи директору, а на рахунок управління освіти або іншої організації, яка співпрацює з навчальним закладом. Важливо, щоб у переказі було зазначене цільове призначення грошей - ремонт чи купівля крейди.

Якщо у батьків гроші вимагають, залякуючи дітьми, це вже порушення законодавства. За такі правопорушення можлива кримінальна, адміністративна чи дисциплінарна відповідальність, кажуть юристи.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич дозволила організовувати свято Першого дзвоника на розсуд шкіл. Але навчальні заклади від традиційних лінійок не відмовляються. Крім того, батьки та громадські організації закликали чиновників не приходити 1 вересня у школи. Таку традицію вони називають пережитком СРСР.

Читайте також:В Криму не вистачає вчителів, підручників: 12 шкіл не відкриють 1 вересня

Читайте також:Діти замість квітів: Батьків просять не купувати букети 1 вересня, а допомогти хворим