Суспільство
31 серпня 2017
Звичку пити воду з-під крану вчені назвали убивчою
Якщо ви регулярно п'єте водопровідну воду, то більше за інших ризикуєте постраждати від шлунково-кишкових інфекцій.
news-image

Воду з-під крану визнали небезпечною для здоров'я -- навіть після багатоступеневого очищення перед подачею в водопровід вона все одно залишається потенційно небезпечною для людини. Висновок про це був зроблений британськими та американськими вченими, пише «Є!» з посиланням на Добрий Лікар.

Тож якщо ви регулярно п'єте водопровідну воду, то більше за інших ризикуєте постраждати від шлунково-кишкових інфекцій. Згідно з висновками фахівців, чистої води з-під крану не існує -- в ній повсюдно, незважаючи на очищення, живуть паразити роду Giardia і Cryptosporidium. Через цих бактерій розвиваються, зокрема, лямбліоз та криптоспоридіоз.

В рамках розслідування вченими був виконаний метааналіз 14 робіт, в яких вивчалася зв'язок між мутністю води і ризиком розвитку інфекцій через паразитів. В результаті медики зробили висновок, що такий ризик існує, навіть якщо вода не замутнена.

Нагадаємо, що ВООЗ вимірює каламутність води в NTU (Nephelometric Turbidity Unit) -- якщо цей показник не вище 5, воду можна пити, а показник менше 1 вказує на кришталеву чистоту води та відсутність мікробів. Цього разу дослідники заявили, що враховувати тільки показник NTU, щоб вважати воду придатною для пиття, мало. Існують такі фактори, як час року і стан водопровідних систем, -- вони теж впливають на чистоту води, підкреслили експерти.

А ще раніше американські вчені виявили у водопровідній воді канцероген: аналіз води в 35 містах США виявив в переважній більшості з них присутність частинок шестивалентного хрому. Даний хімікат пов'язують з хворобами печінки і нирок, а також з розвитком лейкемії.

Читайте також:Осінь на носі: які вітаміни необхідні організму і в яких продуктах вони містяться