Політика
31 серпня 2017
Македонія закликала Грецію «визнати нову реальність» на тлі суперечки про назву країни
Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву її історичної провінції.
news-image

Македонія закликала Грецію визнати "нову реальність" в країні та підтримати її заявку на вступ до ЄС і НАТО, яку Афіни десятиріччями блокують через незгоду з назвою балканської країни. Про це повідомляє Reuters, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

"Ми сподіваємося, що Греція визнає нову реальність у Македонії і наше щире бажання дружби. Ми очікуємо і сподіваємося на допомогу та підтримку у європейській інтеграції", - заявиви міністр закордонних справ Македонії Нікола Дімітров після зустрічі зі своїм грецьким колегою Нікосом Котзіасом.

За словами Дімітрова, на зустрічі дипломати обговорили "інтереси та турботи" обох сторін.

Котзіас заявив, що Греція готова підтримати заявку на вступ Македонії в ЄС і НАТО, але лише після того, як усі попередні умови для членства будуть виконані, не уточнивши, про які умови йдеться.

Македонія має багаторічну суперечку з Грецією через назву балканської країни. Через цей спір Македонія не може вступити до НАТО і розпочати переговори про членство в ЄС.

Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву її історичної провінції. Афіни погодились, що Македонія може носити назву Колишня югославська республіка Македонія (КЮРМ), але Скоп’є з цією абревіатурою не погоджується.

Македонський уряд Зорана Заєва зобов’язався пришвидшити процес вступу країни в ЄС та НАТО, однак передумовою приєднання Македонії до обох блоків є добрі відносини з сусідніми державами.

Читайте також: У Польщі набув чинності закон «Про діячів антикомуністичної опозиції»