Суспільство
1 вересня 2017
У США вперше схвалили генну терапію для лікування раку
Учені зробили прорив у лікуванні раку.
news-image

Управління з контролю за продуктами і ліками США схвалило експериментальне нове лікування раку за допомогою "живих ліків", з якими розвиток медицини вийде на нові рубежі, повідомляє BBC, передає «Є!».

Компанія Novartis готова вкласти 5 тис. у терапію за допомогою "живих ліків". Препарат підходить для будь-якого пацієнта, на відміну від звичних методів лікування, таких як хірургія або хіміотерапія.

Він називається CAR-T, його виробляють вилученням білих кров'яних клітин із крові пацієнта. Потім клітини генетично перепрограмовують, щоб шукати і вбивати рак, і повертають в організм пацієнта. Щойно вони знаходять ракові клітини, вони починають розмножуватися, борючись із хворобою.

На думку лікарів, технологія генної та клітинної терапії має потенціал для лікування багатьох важковиліковних хвороб. Терапія працює проти гострої лімфобластної лейкемії і, за словами лікарів, продемонструвала дуже гарні результати.

Із 63 пацієнтів, які отримували терапію CAR-T, у 83% спостерігали повну ремісію хвороби протягом трьох місяців, а її довгостроковий ефект усе ще зберігається.

Терапія має свої ризики, оскільки може спричинити потенційно небезпечний для життя синдром звільнення цитокінів, однак цей ефект можна контролювати за допомогою ліків.

Технологія CAR-T продемонструвала велику перспективу щодо різних видів раку крові. Проте вона засвідчила свою ефективність проти раку легенів чи меланоми.

Професор Пітер Джонсон, головний лікар благодійної організації Cancer Research UK, зазначив, що перша генетично модифікована клітинна терапія є вражаючим кроком уперед.

Нам іще багато чого належить дізнатися про те, як використовувати її безпечно і хто може отримати з цього зиск, тому важливо визнати, що це всього лише перший крок, – додав він.