Економіка та бізнес
1 вересня 2017
Фінляндія хоче повністю позбавитися вугільної енергетики до 2030 року
У країні перевага надаватиметься атомній електроенергії та альтернативним джерелам палива.
news-image

Фінляндія має намір поступово відмовлятися від вугільної енергетики на користь атомної електроенергії та альтернативних джерел палива. Про це заявив голова енергетичного департаменту Фінляндії Ріку Хуттунен, повідомляє Euractiv, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

Поточна стратегія уряду Фінляндії полягає в тому, щоб позбутися вугільних електростанцій до 2030 року, і законодавчий процес буде розпочато наступного року.

Фінляндія використовує найбільше вугілля серед усіх країн Північної Європи, при цьому близько 10% електроенергії надходить із викопного палива.

Хуттунен розповів, що нові правила залишать "місце для маневру", щоб забезпечити безперебійне постачання, тобто вугільні електростанції можуть залишатися в режимі онлайн при вимкненні електроенергії.

Щоб уникнути дефіциту електроенергії після відмови від вугілля, Фінляндії доведеться збільшувати обсяги виробництва енергії з інших джерел.

Нестачу можуть компенсувати два нових реактори, які з’являться в 2018 та 2024 роках. Це частина зусиль Гельсінкі, спрямованих на зменшення залежності від російського імпорту енергії. 66% вугілля імпортується з Росії.

На даний момент атомна енергія покриває приблизно 30% енергетичних потреб Фінляндії. Всесвітня ядерна асоціація вважає, що реактори в країні є найбільш ефективними в світі, і до 2025 року потужність може досягати 60%, якщо всі поточні проекти будуть завершені.

Читайте також: Генпрокурор Фінляндії подав у відставку через звинувачення у кумівстві