Політика
4 вересня 2017
БПП хоче створити міністерство ветеранів, а «Самопоміч» готує мітинг
Керівники фракцій зібралися на першій погоджувальній раді.
news-image

Фракція "Блок Петра Порошенка" просить Кабінет міністрів заснувати Міністерство у справах ветеранів. Про це заявив лідер президентської фракції Артур Герасимов на першій погоджувальній раді парламенту цієї осені, передає «Є!» із посиланням на УП.

"Фракція БПП звертається до уряду з вимогою якнайшвидше заснувати Міністерство у справах ветеранів, в якому мають працювати ветерани, яке має очолювати ветеран, яке значно підвищить якість турботи про долю ветеранів у нашій країні", – сказав він.

Герасимов повідомив, що фракція БПП підтримає освітню реформу та пенсійну реформу.

"Ми звертаємося до уряду щодо подальшого підвищення мінімальної зарплати до рівня 4000 гривень", – заявив також він.

За словами Герасимова, медичну реформу треба доопрацювати:

"Я розумію, що йдуть дебати, але реформу треба проводити".

Також він висловився за судову реформу і внесення в порядок денний тематичних законів щодо фермерства.

Крім того, БПП просить внести на розгляд на перший тиждень роботи Верховної Ради закон №6659 щодо спорудження Меморіалу героїв Небесної сотні і Музею Революції гідності.

Герасимов також заявив:

"Сьогодні ключове завдання парламенту – тримати високий темп реформ. Зупинка чи уповільнення реформ є не меншою загрозою, ніж військова агресія. Жодна фракція, жоден народний депутат не має права перебувати в опозиції до України...".

У свою чергу, лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк заявив, що опозиція до України – це вороги, а опозиція до влади – це ознака демократії.

Він зазначив, що 30% українців – на заробітках, а в селах залишилися переважно старші люди, які виховують своїх неповнолітніх онуків.

"Поки перші люди держави роз’їжджають на літаках і відкривають поодинокі школи, у більшості шкіл, у селах зокрема, не профінансовано ремонт, закупівлі на паливо на зиму. В одному з районів з 15 шкільних автобусів працює 3", – обурився Березюк.

За його словами, парламент і уряд "теляться" з прийняттям медичної реформи, а вже реформоване не працює, бо держава не виконує свої фінансові зобов’язання. А суть пенсійної реформи Березюк окреслив словами:

"Хочеш помогти державі – помри до пенсії".

Зі свого боку, Єгор Соболєв попередив, що "Самопоміч" проситиме людей прийти під Верховну Раду, аби вимагати ухвалити судову реформу.

А лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко закликала керівництву держави зібратися для формування стратегії розвитку

Вона заявила, що критерій реформ – не їх кількість, а всі канали "взяті на гачок президентом" і з них не чути ні слова правди. Тимошенко також навела дані ООН про те, що близько 63% населення України за 3 роки "реформ" опинилися за межею бідності, що на 31,2% впав ВВП з розрахунку на людину, що за рівнем щастя Україна входить в десятку останніх тощо.

Лідер фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко закликав до завершення конфлікту і до того, щоб план розробляли за участю парламенту.

Лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко запропонував уряду взяти "антикризовий план" його політсили за основу й згуртуватися довкола нього.

"Слухайте мене й щастя вас не мине", – сказав він.

Він також заявив згодом:

"Чим менше говоритимуть політики, тим вищий буде рівень щастя в Україні. Особливо коли чорнороті говорять".

Голова депутатської групи "Відродження" Віталії Хомутиннік сказав, що необхідно врегулювати закон про реінтеграцію Донбасу. Із реформ, на погляд його колег, тільки дві мають шанси на ухвалення – пенсійна та судова. Медичну реформу уряд має відкликати, а освітня реформа містить лише технічні позиції, а для системних змін немає грошей, сказав Хомутиннік.

Також він сказав, що у перевірках електронних декларацій "є вибірковість", тоді як механізм перевірок має бути прозорим.

У свою чергу, перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів попросив про 5-хвилинний виступ прем’єра в Раді – і учасники погоджувальної ради погодилися заслухати Володимира Гройсмана 5 вересня.

Читайте також: 32 роки тому під час безстрокового сухого голодування у таборі помер Василь Стус