Україна
5 вересня 2017
Осінній авітаміноз: як з цим боротися
Авітаміноз – це захворювання, причиною якого є неповноцінне харчування.
news-image

Сонця менше, дні коротше, а свіжих овочів й фруктів з часом стає все менше на ринках та в магазинах. Все це може спричинити авітаміноз, який особливо гостро відчувається восени та взимку.

Інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Авітаміноз – це захворювання, причиною якого є неповноцінне харчування, відсутність у раціоні вітамінів A, C, D, E, необхідних для нормальної життєдіяльності організму.

Симптоми авітамінозу

Стан шкіри змінився

Якщо на шкірі стали з'являтися запалення, лущення, висип, вона стала надмірно сухою або надмірно жирною і це не алергія і не наслідки використання нового косметичного засобу, можливо, це реакція організму на брак поживних речовин.

Почервоніння і роздратування – мало вітаміну В6. Сухість шкіри, прищі, раптові зморшки – дефіцит вітаміну A або B9. Тріскаються губи або їх куточки – не вистачає продуктів, багатих на залізо.

Якщо стан вашого волосся, нігтів та шкіри змінився – це може бути ознаками авітамінозу

Стан волосся та нігтів змінився

Нігті стали м'якшими, частіше ламаються, з'явилося більше посічених кінчиків волосся – тіло вказує на брак вітамінів A або B2.

Погіршилось загальне самопочуття

Якщо німіють руки або ноги, з'явилися поколювання в кінцівках – варто збагатити раціон калієм, магнієм і кальцієм. Дратівливість, підвищена стомлюваність, порушення апетиту, сну, уваги – дуже загальні симптоми, але вкупі вони можуть говорити про тривалої нестачі цілої групи вітамінів.

Щоб визначити, які конкретно поживних речовин не вистачає вашому організму, бажано звернутись до лікаря та здати аналізи.

Погіршення самопочуття, дратівливість та постійна втома можуть вказувати на авітаміноз

Методи боротьби з авітамінозом

Перегляньте свій раціон

Не потрібно одразу бігти в аптеку за вітамінами чи купувати дорогі фрукти в несезон. Імпортні фрукти восени і взимку сильно поступаються в корисності сезонним, а всі поживні речовини можна отримати з звичних і доступних страв.

Вітаміну A багато в моркві та яйцях, вітамінів групи B – в хлібі, сирі, бобових, молоці та м'ясі. Магній і калій, настільки важливі для роботи серця, містяться в квасолі, гречці, морській капусті. Вітаміном C найбільш багаті не апельсини і лимони, як ми звикли думати, а шипшина, болгарський перець і квашена капуста.

Боротьба з авітамінозом: додайте до свого раціону сезонні овочі та фрукти

Дихайте свіжим повітрям

Ідеальне рішення – регулярні фізичні вправи на свіжому повітрі. Для прикладу, вечірні прогулянки чи катання на велосипеді.

Загартовуйтеся

Контрастний душ підбадьорить вас з ранку, а повітряні ванни можна приймати, не встаючи з ліжка: просто відкрийте віконце і впустіть морозне повітря в будинок.

Для профілактики авітамінозу – частіше бувайте на свіжому повітрі

Читайте також: «Океан Ельзи» переніс безкоштовний концерт у інше місце: причина
Читайте також: Зайва вага «годує» 16 типів раку, – вчені
Читайте також: «Океан Ельзи» переніс безкоштовний концерт у інше місце: причина
Читайте також: Зайва вага «годує» 16 типів раку, – вчені