Світ
8 вересня 2017
«Люди, почуйте мій крик!» - у 1968-му Ришард Сівєц вчинив акт самоспалення, протестуючи проти введення військ до Чехословаччини
Драматичний вчинок, що стався на очах 100 тисяч людей, не пробився до масової свідомості.
news-image

8 вересня 1968 року Ришард Сівєц вчинив акт самоспалення на головному стадіоні Варшави, де відбувалося тоді Центральне свято урожаю, передає  «Є!» із посиланням на Польське Радіо.

На урочистості були присутні лідери партії, представники уряду, дипломати, гості з усієї країни та мешканці столиці.

Спершу він розкинув антикомуністичні листівки, а згодом вилив на себе займисту суміш, відтак підпалив себе, та вигукнув:

«Протестую!»

Самоспалення було актом спротиву щодо втручання військ Варшавського договору до Чехословаччини, що розпочалася у ніч проти 21 серпня 1968 року.

Ришард Сівєц помер від опіків 12 вересня у варшавській лікарні.

Він залишив драматичне звернення-заповіт, яке записав на магнітофонній плівці два дні перед самоспаленням. Пан Сівец сказав у ньому:

«Люди, в яких залишилася хоч іскра людяності, оговтайтесь, почуйте мій крик – крик звичайної людини, сина народу, який власну і чужу свободу полюбив більше, аніж власне життя, оговтайтесь! Ще не пізно!».

Проте, його драматичний вчинок, що стався на очах 100 тисяч людей, не пробився до масової свідомості. У світі про нього дізналися лише через 8 місяців; першим повідомило про його смерть Радіо Вільна Європа у квітні 1969 року. А тогочасна комуністична влада поширювала чутки про його нібито психічну хворобу.

Ришард Сивець народився 1909 року в м. Дембіца. До війни навчався у Львівському університеті, потім переїхав до Перемишля. У воєнні роки був солдатом Армії Крайової. Потім працював бухгалтером, – він відмовився бути вчителем історії через те, що не хотів нав'язувати дітям сфальшоване уявлення про минуле. Сам був батьком 5 дітей. До самоспалення поширював антикомуністичні листівки, підписуючи їх Ян Поляк.

Читайте також: 32 роки тому під час безстрокового сухого голодування у таборі помер Василь Стус