Події
9 вересня 2017
НАБУ і САП затримали в.о. директора «Укрхімтрансаміаку» і ще двох осіб за підозрою в розтраті 40 млн грн коштів держпідприємства
НАБУ затримало трьох осіб у справі про розтрату коштів "Укрхімтрансаміаку".
news-image

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) затримали трьох осіб за підозрою в заволодінні та легалізації понад 40 млн грн державного підприємства "Укрхімтрансаміак". Про це повідомляє прес-служба НАБУ, передає «Є!».

Їх затримали 8 вересня і цього ж дня оголосили про підозру.

За версією слідства, упродовж 2014 року зазначені особи вступили у злочинну змову з метою заволодіння коштами, які призначалися для виконання робіт із технічного переоснащення локальних систем оповіщення населення, що проживає у 2,5-км зоні від осі української ділянки магістрального аміакопроводу Тольятті – Одеса. Як з'ясували детективи, основна частина коштів була сплачена на умовах передоплати на рахунки підконтрольних підприємств, а після цього використана підозрюваними для власних потреб, – заявили в НАБУ.

Виконувача обов'язків директора "Укрхімтрансаміак" підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Двох керівників приватних підприємств підозрюють у тому, що їх було залучено до схем заволодіння коштами держпідприємства та їхньої подальшої легалізації.

Також у бюро повідомили про обшуки в адмінбудівлі "Укрхімтрансаміаку", офісних приміщеннях приватних підприємств та вдома у підозрюваних.

Детективи НАБУ та прокурори САП клопотатимуть у суді про обрання затриманим запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у розмірі 13,6 млн грн кожному, – зазначили в НАБУ.

Там додали, що розслідування цих фактів проводили з лютого 2016 року.

"Укрхімтрансаміак" було створено постановою Кабінету Міністрів України у травні 2001 року через об'єднання "Укрзовнішхімпрому", придніпровського держуправління "Трансаміак" та миколаївського держпідприємства "Трансаміак".

"Укрхімтрансаміак" керує українською частиною аміакопроводу Тольятті – Горлівка – Одеса, загальна протяжність якого – 2418 км, а на території України – 1018 км.

На початку лютого 2017 року Кабінет Міністрів призначив тимчасовим виконувачем обов'язків директора "Укрхімтрансаміаку" Ігоря Трегубенка.