Політика
11 вересня 2017
Горган: Дитячий садок в Лютежі - яскравий приклад ефективного використання коштів безпосередньо на місцях (фото)
Сума реконструкції склала близько 24 млн гривень.
news-image
На прикладі дитячого садка в Лютежі пілотний проект зі зміни механізму фінансування довів свою ефективність, - Горган.

Голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган відвідав село Лютіж Вишгородського району з інспекцією виконання робіт з реконструкції дитячого садка «Барвінок».
«За фактом цей дитячий сад став пілотним проектом, зі зміни механізму фінансування населених пунктів, в якому пряма субвенція була надана безпосередньо сільській раді.

Глава Київобладміністрації А. Горган повідомив, що сума реконструкції склала близько 24 млн гривень, з яких 10 млн виділили з бюджету Київської області, ще 10 млн отримали від райради і 4 млн - від сільради. В результаті в Лютежі з'явився новий сучасний дитячий садок, який розрахований на 120 дітей. Однак в разі необхідності він зможе вмістити до 200 дітей, раніше до реконструкції установу могли відвідувати до ста дітей.

Глава Лютізької сільської ради Тамара Савенок розповіла, що, оскільки грошей на реконструкцію дитячого садка ні в районному бюджеті, ні в сільській раді не вистачало, довелося звернутися в КОДА. За її словами, пілотний проект з передачі обласних бюджетних коштів до сільської ради у вигляді прямої субвенції виявився ефективним, оскільки і місцева влада, і місцеві жителі могли перевіряти хід і якість будівельних робіт.

«На мій погляд, це дуже правильне рішення. Коли у нас з'явилися будівельники, ми стали проводити спільні наради. Багато питань стали вирішувати спільними зусиллями. Ми збираємося з будівельними службами раз в тиждень в сільській раді, домовляємося про те, що вони будуть робити далі. У нас виходить добра і ефективна співпрацю », - розповіла вона.
«Мені дуже подобається такий формат співпраці. Можна не соромитися запитати, уточнити, порадитися, дивлячись один одному в очі, і головне - проконтролювати », - додала глава сільської ради.

 За 7,5 місяців чистих робіт на місці старого вже з'явився двоповерховий, сучасний і комфортний дитсадок для Лютізьких діточок.

Раніше Олександр Горган заявив про свою ініціативу передавати обласні бюджетні гроші на місця, щоб викорінити практику розкрадання коштів.

«Тепер КОДА буде передавати обласні кошти безпосередньо в громади: саме мери міст обласного значення та сільські голови повинні забезпечити високу якість проведення ремонту або будівництва та проконтролювати, щоб ці гроші не були розкрадені», - зазначив губернатор Київської області.

Нагадаємо: Олександр Горган заявив про факти розкрадання сотень мільйонів гривень бюджетних коштів, виявлених в результаті масштабної перевірки інфраструктурних об'єктів області, на ремонт і будівництво яких виділялися бюджетні гроші. Наступ на корупційні схеми Київська облдержадміністрація розгорнула спільно з силовими органами.

Читайте також: Губернатор Київщини заявляє про факти розкрадання сотень мільйонів гривень обласного бюджету
Читайте також: У столиці відремонтують усі підстанції екстреної (швидкої) медичної допомоги (відео)