Суспільство
13 вересня 2017
Оточення Порошенка нагнітає ситуацію з російським вторгненням, – Маломуж
У НАТО поділяють стурбованість українських посадоваців.
news-image

Представникам української влади не слід нагнітати ситуацію у зв'язку з військовими навчаннями у Білорусі, адже реальної військової загрози російського вторгнення немає.

Таку думку висловив військовий експерт, екс-начальник зовнішньої розвідки Микола Маломуж, передає «Є!» посилаючись на 24 Канал.

За його словами, низка військових експертів, близьких до президента, перебільшують ризики російських маневрів у Білорусі.

Більше того, міністр оборони Степан Полторак заявив, що російсько-білоруські навчання "Захід-2017" можуть слугувати для розгортання ударних угруповань російської армії. А секретар РНБО Олександр Турчинов додав, що Росія може використати ці угруповування для наступу на Україну.

У НАТО поділяють стурбованість українських посадоваців. Командувач військами США в Європі Бен Ходжес теж припускає, що Росія замислила залишити в Білорусі частину військ.

Однак розвідка цього не підтверджує. В американців немає інформації, що Путін готується залишити війська на території Білорусі.

Микола Маломуж зазначає, що Путін опинився в обмежених умовах після анексії Криму та вторгнення на Донбас, проти Росії почали діяти посилені санкції США. Тому Кремль не буде руйнувати хиткий паритет між собою і Заходом непередбачуваними кроками у Білорусі.

Експерт вважає, що Росії так легко не вдасться залишити свої війська в Білорусі. Лукашенко дозволить залишити лише системи протиракетної і протиповітряної оборони, які потрібні білоруській армії. Президент Лукашенко не зацікавлений у російських солдатах на своїй території. Бо це означатиме виклик самій Білорусі і країнам-сусідам.