Суспільство
27 січня 2015
Сьогодні Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту
У день визволення концтабору в Освенцімі світ вшановує пам'ять жертв Голокосту.
news-image

Ця пам'ятна дата запроваджена рішенням Генеральної асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Саме 27 січня 1945 року Радянська армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті - Аушвіц-Біркенау в польському місті Освенцімі.

Нині, у 70-ту річницю цієї події на території концтабору відбудуться урочисті заходи, на які запрошено представників 42 країн.

Як зазначив президент РП Броніслав Коморовський, свою участь підтвердили 12 президентів, шість прем'єр-міністрів, представники шести королівських родин, багатьох міжнародних інституцій.

Серед учасників урочистостей буде й Президент України Петро Порошенко. Після церемонії відбудеться двостороння зустріч президентів України та Польщі.

Нагадаємо, раніше навколо нинішніх урочистостей вибухнув політичний скандал. Міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина в інтерв'ю Польському радіо заявив, що нацистський концтабір визволив "1-ий Український фронт й українські солдати".

Ця заява викликала нервову реакцію в Росії. У відповіді МЗС Росії заявили, що концтабір визволяли солдати Червоної армії, у складі якої були представники усіх національностей.

Читайте також: В Освенцимі відбуваються заходи з нагоди 70-ї річниці звільнення в’язнів

У цьому зв'язку Схетина заявив, що суперечки навколо його заяви виникають через українсько-російський конфлікт. На його думку, росіяни сьогодні не можуть сказати, що Освенцім визволяли українці, оскільки це не вписується в ситуацію.

Глава МЗС також нагадав, що браму нацистського концтабору в Освенцімі 27 січня 1945 року розбив танк, яким керував українець Ігор Побірченко.

Гітлерівський концтабір "Aушвіц-Біркенау" діяв з травня 1940 до січня 1945 року. За цей період там було знищено не менше 1,1 млн людей. Переважно це були євреї з різних країн Європи, а також поляки, цигани, радянські в'язні, представники інших національностей.