Наука та технології
14 вересня 2017
Вчені із Шотландії виростили кісткову тканину
Метод буде випробуваний на людині в 2020 році.
news-image

Вчені вперше виростили в лабораторії кісткову тканину. Тепер лікарі зможуть відновлювати кістки людей, яким через серйозні травм загрожує ампутація кінцівок. Про виконану роботу вчені розповіли в журналі Nature Biomedical Engineering, інформує «Є!», з посиланням на 24news.com.ua.

Команда вчених з Шотландії та Ірландії розробила пристрій, який генерує нановібраціі і проводить їх через розташовану в коллагеновом гелі суспензію мезенхімальних стовбурових клітин, здатних диференціюватися в остеобласти, клітини кістки. Клітини утворюють «кісткову шпаклівку», як її називають дослідники, яка потім використовується для лікування переломів і хвороб, що руйнують кісткову тканину.

Для досягнення результату вони грунтувалися на запозиченій у фізиків техніці, що використовувалася для дослідження гравітаційних хвиль. Через спеціальні камери вчені пропускали коливання з амплітудою в 20 нанометрів. Така частота коливань призводить до формування з клітин кісткової тканини. Колагеновий гель дозволяє їм утворювати тривимірну структуру. Колаген - основний компонент сполучної тканини людини, і гель біологічно сумісний з тканинами пацієнта.

Метод буде випробуваний на людині в 2020 році. Вчені планують відновити за допомогою «шпаклівки» кістку руки пацієнта.

Читайте також: Вона вся перебинтована: батько постраждалої від вибуху в Києві дитини розповів про її стан