Глава МВФ схвально відгукнулась про українське керівництво
Однак нарікає, що озброєний конфлікт проходить в країні тоді, коли керівництво країни вперше є договороздатним
news-image

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард в інтерв’ю французькій газеті Le Monde висловила жаль, що збройний конфлікт на південному сході України відбувається саме в той момент, коли владні повноваження в Києві отримали політики з якими можна домовитись про угоду.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "ИТАР-ТАСС".

"Вперше перед нами співрозмовники, які, здається, рішуче налаштовані розпочати реформи і володіють політичною сміливістю їх провести, – зазначила директор фонду. – Наші українські співрозмовники серйозні – будь це президент Порошенко, прем’єр-міністр Яценюк, міністр фінансів або голова центрального банку, порівняно з тим, що було останні 20 років, це величезна різниця”.

Як нагадала голова фонду, навесні 2014 року при розрахунках можливих схем надання фінансової допомоги Україні експерти МВФ виходили з того, що конфлікт на сході країни завершиться не пізніше осені.Разом з тим, головною умовою плідної співпраці з МВФ для України є стабілізація ситуації на сході.

“Сьогодні ці гіпотези втратили силу. Тепер ми працюємо над іншими варіантами, зокрема, з продовженням на чотири роки того терміну, який відводиться Україні на проведення реформ”, – сказала пані Лагард.

Обсяг фінансування, на який міг би розраховувати Київ протягом цього періоду, також "ймовірно буде дещо вищим, ніж передбачалося", додала директор МВФ, підкресливши при цьому, що все залежатиме від військово-політичних чинників.

"Все це передбачає, що ситуація стабілізується. Це – пріоритет, – підкреслила вона. – Жоден партнер МВФ не може брати участь у програмі підтримки, якщо під знаком питання опиняється 20% ВВП України. Зв’язок між економічною і військовою ситуацією абсолютно очевидний".