Політика
14 вересня 2017
Політолог про обшуки у депутатів: бютівці свідомо політизують процес
Експерт підкреслив, що політики використовують перевірений роками спосіб виставити себе жертвою.
news-image

Багато хто з українських політиків, яких затримали на хабарі або обшукали правоохоронці, одразу починають вдавати з себе народних героїв і мучеників, щоб змістити акценти з реального сектора в політику. Про це заявив у своєму Facebook політолог, експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спиридонов, коментуючи недавні обшуки у членів партії "Батьківщина" - депутата Київради Олександра Березнікова і керівника київського обласного осередку "Батьківщини" Костянтина Бондарєва, передає «Є!»

«На обшук в заміському маєтку Бондарева в супроводі телекамер відразу ж з'явилася глава облради Ганна Старикова, а до Березнікова приїхав глава фракції в Київраді Володимир Бондаренко, і також з порога почав роздавати коментарі ЗМІ», - зазначив Микола Спиридонов.

Експерт підкреслив, що політики використовують перевірений роками спосіб виставити себе жертвою.

«Звичайно ж, спікери "Батьківщини" відразу почали говорити про політичні репресії, переслідування опозиції й згадувати Януковича. Останнім часом жодне розслідування, обшук або затримання не обходиться без політики.

Навіть тоді, коли показують чіткі відео, де той чи інший депутат вимагає гроші, або накривають конвертаційний центр, політики все одно називають це монтажем, провокаціями та починають піаритися щосили.

Це називається "зміщення акцентів", коли вся увага громадськості та ЗМІ намагаються перевести з реального сектора, цифр, фактів в політичний - сектор красивих слів і гучних заяв», - резюмував політолог.

На його думку, це «схоже на справу О. Джей Сімпсона в США».

«Коли його звинуватили в подвійному вбивстві, адвокати перевели все на тему расової дискримінації та, попри всю доказову базу, домоглися виправдувального вироку, зробивши з нього народного героя. В Україні за такою ж схемою, але в політичній площині, уникають відповідальності десятки депутатів і чиновників. Проте Сімпсон все-таки потрапив за ґрати, але вже за інший злочин. Як буде в ситуації з українськими депутатами - покаже час», - написав Микола Спиридонов.

Він нагадав, що два тижні тому в Фастові затримали депутата міськради від "Радикальної партії" за вимагання, а раніше проводили обшуки у депутатів від "Опозиційного блоку" в Маріуполі.

«Що ж стосується бютівців Березнікова і Бондарева - я не слідчий і не суддя, щоб виносити вердикти. Але їм необхідно дати оцінку в правовому полі й реальному секторі. Вони ж все переводять в політику, зміщують акценти та починають боротися з вітряними млинами, роблячи з себе народних мучеників», - заявив експерт.

На закінчення Микола Спиридонов акцентував: якби політики реально працювали в інтересах громадян, це було б помітно і не викликало б сумнівів.

"Люди, які десятиліттями перебувають при владі та тим або іншим шляхом переміщаються з посади на посаду, точно не можуть бути народними мучениками. Якби вони своє життя поклали на благо народу - українці жили б як сінгапурці», - підсумував експерт.