Економіка та бізнес
15 вересня 2017
Заступник директора МВФ заявив, що «немає жодного сенсу в тому, щоб українці виходили на пенсію у більш ранньому віці»
Також пан Ліптон вважає, що "зростання зарплати в Україні було дуже високим порівняно з інфляцією".
news-image

Міжнародний валютний фонд сподівається на проведення Україною реформ для того, щоб отримати наступний транш за програмою розширеного фінансування (EFF). Про це перший заступник директора-розпорядника фонду Девід Ліптон розповів в інтерв'ю "Економічній правді", передає «Є!».

"Зараз завчасно робити які-небудь прогнози щодо цього (отримання наступного траншу). Спочатку ми повинні побачити, що реформи, які потрібні для цього перегляду програми, дійсно введені. Нарешті, Рада виконавчих директорів МВФ повинна переконатися, що в Україні є прогрес щодо впровадженню плану реформ", - сказав Ліптон.

Він зазначив, що в центрі уваги - пенсійна реформа, заходи щодо прискорення приватизації та забезпечення конкретних результатів у боротьбі з корупцією. Також для МВФ важливо, щоб фіскальна й енергетична політика залишалися відповідними програмним зобов'язаннями.

 

"Давайте подивимося на велику картину. Україна провела величезну роботу зі стабілізації: відновлення контролю над бюджетом, подолання дефіцитів газової системи, відновлення конкурентоспроможності, або вирішення проблем банківської системи. Це все дуже важливі досягнення, які поставили Україну на шлях стійкого зростання.

Проте, є ризики повернення назад. Зростання заробітної плати у державному секторі та деяких частинах приватного сектора було дуже високим в порівнянні з інфляцією. Якщо така ситуація зберігатиметься, це негативно позначиться на рентабельності та конкурентоспроможності, а, зрештою, загрожуватиме повернути Україну туди, де вона була три роки тому.

Тобто, Україна буде не в змозі конкурувати на міжнародному рівні. Так само існує багато інших ініціатив, які можуть призвести до зростання бюджетного дефіциту та загрожувати стабільності країни", - сказав Ліптон.

Крім того, він висловив думку, що українцям не варто рано виходити на пенсію.

"На шляху до стійкого швидкого зростання Україна також має зробити кроки вперед, як планувалося. Наприклад, пенсійна реформа є дуже важливою для всіх людей. Немає жодного сенсу в тому, щоб українці виходили на пенсію у більш ранньому віці, щоб отримувати малі пенсйні виплати, які не здатні забезпечити гідне та стабільне життя. Потрібно це вирішити через пенсійну реформу", - наголосив Ліптон.

Він зауважив. що деякі положення пенсійної реформи вже обговорені із Урядом.

"Існує пропозиція уряду щодо пенсійної реформи, яка була обговорена з командою МВФ. Також ми домовилися з урядом щодо кількох основних цілей пенсійної реформи, таких як гідний рівень пенсійних виплат та більш пізній вихід на пенсію. Зараз нам треба зрозуміти, куди просувається законотворчий процес", - сказав представник МВФ.
Читайте також: Заступник голови МВФ вважає ціни на газ в Україні дуже низькими