Суспільство
15 вересня 2017
В Україні понад 90% учнів нацменшин навчаються в школах російською мовою
За словами Лілії Гриневич, результати ЗНО показали, що діти зі шкіл нацменшин мають більш низькі показники.
news-image

Міністерство освіти і науки заявляє, що 90,5% учнів національних меншин навчаються у школах з російською мовою. Про це міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила на брифінгу за результатами зустрічі з главами дипломатичних місій, акредитованих в Україні, передає «Є!» із посиланням на Українські Новини.

"90,5% дітей навчаються в школах з російською мовою. Серед шкіл з мовою національних меншин, тільки 1/2 відсотка - це школи з мовами інших нацменшин", - сказала вона.

За словами міністра, результати зовнішнього незалежного тестування показали, що діти зі шкіл нацменшин мають більш низькі показники, що, відповідно, зменшує доступ до вищої освіти.

Гриневич підкреслила, що новий закон надає цій категорії дітей можливість володіння державною мовою на достатньому для навчання рівні.

Відповідно до прийнятої редакції закону про освіту, з вересня 2018 року дошкільна і початкова освіта зможе здійснюватися мовою нацменшини при паралельному вивченні державної мови. У середній школі діти будуть починати навчання державною мовою, а мова національної меншини буде вивчатися як окрема дисципліна.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила нову редакцію закону "Про освіту", який передбачає введення 12-річного навчання в школі.

Читайте також: У жодній з країн немає української школи: у МОН відповіли на критику закону «Про освіту» іншими державами