Політика
16 вересня 2017
У ЄС немає школи з навчанням всіх предметів українською мовою - Гриневич
На її думку, зміни на користь української мови не звузять, а розширять права нацменшин.
news-image

Україна надасть так звану мовну статтю нового закону про освіту на експертизу Ради Європи – і це має зняти питання про обмеження прав національних меншин, адже закон цілком відповідає європейським нормам. Про це заявила міністр освіти Лілія Гриневич після зустрічі з послами 11 країн, яким вона роз'яснювала позицію уряду, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

На її думку, зміни на користь української мови не звузять, а розширять права нацменшин, адже нині, наприклад, закарпатські угорці складають ЗНО із вкрай низькими оцінками, що закриває їм дорогу до українських вишів. Такі випускники змушені все життя провести в своєму анклаві або виїжджати вчитись та працювати в Угорщину. Будапешт, судячи з усього, це цілком влаштовує. Угорський МЗС розлютив намір збільшити вагу української у національних школах, де зараз угорською навчається 16 тисяч учнів. 

"Україна встромила Угорщині ножа в спину, внісши зміни до закону про освіту, який сильно порушує права угорської меншини. Ганебно, що країна, яка прагне розвивати дедалі тісніші відносини з Європейським Союзом, схвалила рішення, що є у повній опозиції до європейських цінностей", - заявили там.

Інші сусіди України відреагували стриманіше, проте і вони пригрозили скаржитись на Україну в Брюселі. Міністр освіти зустрілась з послами занепокоєних країн і спробувала пояснити, що Україна захищає себе, але при цьому не порушує жодних конвенцій та наслідує те, що роблять самі сусіди. 

"Яким чином забезпечується навчання українською мовою в наших країнах-партнерах? У жодній з країн немає школи з навчанням всіх предметів українською мовою. Тому ця практика, яку ми хочемо запровадити нашим новим законом про освіту, цілком відповідає європейській сучасній практиці", - наголосила Гриневич.
Читайте також: Масове отруєння дітей у Києві: 200 учнів не прийшли до школи (відео)