Політика
18 вересня 2017
В Україні не забороняється вивчати мови нацменшин, але кожна дитина має володіти українською - Порошенко
Про це президент сказав під час зустрічі з лідерами української громади.
news-image

Президент Петро Порошенко наголошує, що в Україні не забороняється вивчати мови національних меншин, але кожна дитина має володіти українською.

 Про це президент сказав під час зустрічі з лідерами української громади та кримськотатарських організацій США сьогодні у Нью-Йорку, коментуючи положення закону про освіту.

«Тиждень тому ми провели надзвичайно важливу освітню реформу. Ми повертаємо в Україну українську школу - це дуже просто. Причому ми нікому не забороняємо вивчати мови національних меншин, але кожна дитина, яка закінчила українську школу, має вільно володіти українською мовою, яку ми маємо захистити в Україні. Цього ніколи не робилося раніше», - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, 5 вересня Верховна Рада ухвалила закон «Про освіту», яким передбачено реформування освітньої сфери. Законом запроваджується 12-річна середня освіта в Україні. Законом визначено, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова – українська. Також передбачено, що у закладах освіти, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома та більше мовами - державною мовою, англійською та іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття освіти поряд з державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд з державною мовою. Особам, які належать до корінних народів України, гарантується право на навчання в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти поряд з державною мовою відповідного корінного народу.

Це право реалізується через створення класів (груп) з навчанням мовою цього народу поряд з державною мовою. Крім того, у Прикінцевих положеннях закону встановлено, що особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року подовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які діють до набрання чинності даним законом з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою. МЗС низки країн висловили стурбованість з приводу норм закону щодо мови навчання представників нацменшин в Україні. У Міністерстві освіти і науки України запевнили, що мовні положення нового закону про освіту в Україні не порушують Європейську хартію регіональних мов або мов меншин та Рамкову конвенцію про захист національних меншин.

Читайте також: Позбавлення громадянства: Артеменко програв суд Луценку
Читайте також: В Україні понад 90% учнів нацменшин навчаються в школах російською мовою