Політика
19 вересня 2017
У Путіна щодо миротворців є «чорний» план Б, – експерт
Путін на поступки просто так не піде, але миротворці ООН краще, ніж російські найманці.
news-image

Ризик у введенні миротворчого контингенту на Донбас для України є, і Росія заготовлює пастки. Але більша небезпека – це російські найманці і бойовики на Донбасі. А миротворці ООН все ж можуть покращити ситуацію.

Таку думку сайту "24" висловив директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк. передає «Є!».

Якщо місія ООН буде наповнена російськими солдатами або військовими з країн, близьких до Москви, то таким чином за гроші ООН буде посилений російський вплив на Донбасі. Для України це виклик – не допустити проросійського сценарію в ООН, – говорить експерт.

Тому, вважає Давидюк, Україні треба бути обережною і уважною, вникати в кожне слово, шукати підводні камені. Росія заготовлює пастки, які будуть підточувати українську державність, і просто так на поступки щодо миротворців не піде.

Серед таких пасток, на його думку, переведення акценту із зовнішньої агресії Росії проти України на начебто внутрішній громадянський конфлікт, а також ескалація напруження на Донбасі, якщо події розвиватимуть не за планом Москви, щоб зірвати введення контингенту.

Як нагадує Микола Давидюк, Путін хотів продавити сценарій, що в Україні не російська агресія, а внутрішній конфлікт. І вже, виходячи з цього, наполягати на своєму варіанті місії ООН. Тобто президент РФ, говорить експерт, хотів показати росіянам, що він на Донбас не нападав, а приніс туди мир. На цьому вибудовувати ідеологічну базу під час президентської кампанії в наступному році.

Але більша небезпека – це російські найманці, терористи і сепаратисти на Донбасі. А миротворці ООН все ж можуть покращити ситуацію. На Заході знають, що це зовнішня агресія, відповідно, і інструментарій ООН буде інший, ніж хоче Путін. І миротворча місія, якщо рішення ухвалять, буде не на лінії розмежування, а на україно-російському кордоні. Це допоможе нам повернути контроль над кордоном, – зауважує політолог.

Водночас політичний експерт ще раз підкреслює, що до пасток Москви треба бути готовими. На думку Миколи Давидюка, якщо Путін публічно заявив про введення миротворчого контингенту, то в нього точно є "чорний" план Б.