Події
19 вересня 2017
Росія підготувала гнівну заяву щодо нового українського закону про освіту
В Росії занепокоєні, що «реформа освіти в Україні спрямована на знищення залишків навчання російською мовою».
news-image

В Росії занепокоєні, що «реформа освіти в Україні спрямована на знищення залишків навчання російською мовою».

У Держдумі РФ підготували заяву, в якій назвали новий закон України про освіту «актом насильницької українізації».

Про це пише «РИА Новости» з посиланням на проект постанови в електронній базі нижньої палати парламенту, повідомляє «Є!» з посиланням на Главком.

«У Державній Думі Федеральних Зборів РФ добре розуміють, що так звана реформа освіти в Україні спрямована своїм вістрям насамперед на знищення залишків навчання російською мовою і переслідує кінцевою метою повну асиміляцію російського населення України», - обурюються в законодавчому органі.
«Продовжуючи колишню лінію в мовному питанні, влада України знову провокує ситуацію і відтворює причини, що стали відправною точкою для розвитку конфлікту, а потім і громадянської війни на сході України», - йдеться в тексті заяви.

Депутати Держдуми планують направити свою заяву до Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць СНД, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі, Державних зборів Угорщини, Парламенту Молдови, Народних зборів Польщі, Парламенту Румунії, а також до Верховної Ради України.

Як повідомлялося, у вівторок голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав прийнятий раніше парламентом закон «Про освіту».

5 вересня Верховна Рада ухвалила закон про освіту, який розпочинає реформу освіти в Україні. Закон, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Закон розкритикували Румунія, Польща, Болгарія, Молдова, Росія, а особливо гостро – Угорщина.

Глава МЗС Павло Клімкін запевняв, що Україна гарантуватиме вільний розвиток мов національних меншин.

Читайте також:В Україні не забороняється вивчати мови нацменшин, але кожна дитина має володіти українською - Порошенко

Читайте також:У ЄС немає школи з навчанням всіх предметів українською мовою - Гриневич