Україна
22 вересня 2017
Потрібна прозорість, а у вас жоден бандит не сидить, - інвестори про Україну
Більш інвестиційно привабливою Україну зробить, звичайно, боротьба з корупцією, адже ті іноземні інвестори, які вже були в Україні, мали в цілому поганий досвід саме через корупцію та бюрократію.
news-image

Під час щорічного Українського фінансового форуму, організованого інвестиційною групою ICU в Одесі, троє учасників, відомих фінансистів, Тімоті Еш, Джон Пенел та Ніл Ланкасл відповіли на питання про те, яких заходів треба вжити Україні, щоб стати привабливою для західних інвесторів, повідомляє «Є!» з посиланням на 112.

Тімоті Еш, головний стратег з питань суверенного боргу BlueBay Asset Management:

Існують різні інвестори. Так, наприклад, портфельні інвестори якраз минулого тижня купили українські євробонди, адже там дуже привабливі прибутки. Але для України більш важливими є прямі іноземні інвестиції, тобто ті інвестори, які будують фабрики та створюють робочі місця. Для них Україна поки що не дуже приваблива, бо існує багато викликів, зокрема зависока корупція.
Фактично, це різні речі. Одна справа - якщо ви маєте справу з євробондами, які ви сьогодні купили, а завтра можете продати, зовсім інша - якщо ви будуєте фабрику. Це значить, що ви справді берете на себе зобов’язання бути в Україні.

Більш інвестиційно привабливою Україну зробить, звичайно, боротьба з корупцією, адже ті іноземні інвестори, які вже були в Україні, мали в цілому поганий досвід саме через корупцію та бюрократію. Необхідно просто створити для них дружній інвестиційний клімат. Фактично, щось із цим треба робити. Якщо, скажімо, люди зробили щось незаконне, були причетні до корупції, вони мають понести за це відповідальність, сісти до в’язниці, вони мають розуміти, що будуть ув’язнені за незаконні дії. Закон має бути однаковим для всіх, незалежно від того, чи ви велика риба, чи ви маленький підприємець. Саме це має змінитися.

Здається, в Україні нікого взагалі не саджають до в’язниць. Пам’ятаєте, ще під час Помаранчевої революції один з лозунгів був "бандити мають сидіти у в’язницях", але, здається, жоден бандит у в’язниці не сидить, - зауважує Тімоті Еш.

Джон Пенел, заступник директора місії USAID в Україні, Білорусі і Молдові:

По-перше, думаю, варто передбачити певну юридичну безпеку в цій країні. Що мається на увазі? Якщо інвестор справді зацікавлений бути в Україні, то у підсумку він має мати змогу вивести з України прибуток, який він отримає в результаті своєї діяльності тут. І, безумовно, все це вимагає подальших реформ і в судовій гілці влади, і в подоланні корупції. Має бути альтернативний варіант вирішення суперечок, проблем та складнощів, які виникають у середовищі підприємців.
 
Ніл Ланкасл, професор фінансів університету Де Монфорт, Велика Британія:
 
Багатьох людей цікавить державний борг країни, адже проблема в тому, що коли у вас великий борг, то це може призвести до фінансової кризи. Для того, щоб залучити великі інвестиції, вам потрібно забезпечити інвесторам прозорість та гарантії, тому що такі люди, як я, які вкладають у пенсійний фонд, цікавляться прозорістю і захищеністю.

Потрібно створити таку ситуацію, яка б залучала інвестиції. Для того, щоб інвестори були довгострокові, треба, щоб усе було прозоро, щоб усе працювало за ясними правилами. В іншому випадку - їм буде нецікаво.

Я багато чув про пенсійну реформу тут. Коли ми у Великій Британії проводили пенсійну реформу, було багато тих, хто виграв, і багато тих, хто програв. Тому вам потрібна потужна політика, яку б підтримували люди, в іншому випадку – ви накопичуєте проблеми, - говорить Ніл Ланкасл.

Читайте також:Гройсман погрожує звільнити керівника Антимонопольного комітету

Читайте також:Трамп порадив Порошенку продовжити роботу з ліквідації корупції