Суспільство
22 вересня 2017
Сидіння на місці протягом тривалого часу є одним із факторів ризику ранньої смерті, - вчені
Існує прямий зв'язок між сидячим способом життя і ризиком ранньої смерті через будь-які причини. Від того, як зростає загальний час сидіння, зростає і ризик померти рано.
news-image

Робити розминку кожні 30 хвилин - такі рекомендації вчених. Незалежно від того, наскільки ви активно займаєтеся спортом, сидіння на місці протягом тривалого періоду часу є одним із факторів ризику ранньої смерті. Про це свідчить нове дослідження, опубліковане в журналі Annals of Internal Medicine.

Про це пише «Є!» з посиланням на Еспресо.

Чому важливо рухатись

За даними дослідників, які вивчали здоров’я та життя 8000 дорослих, існує прямий зв'язок між сидячим способом життя і ризиком ранньої смерті через будь-які причини. Від того, як зростає загальний час сидіння, зростає і ризик померти рано.

Але є і позитивні новини: люди, які сидять на одному місці менше 30 хвилин за раз, мають найнижчий ризик ранньої смерті.

Але це досить обмежена порада, каже Кейт Діас, провідний автор нового дослідження та науковий співробітник Департаменту медицини Колумбійського університету.

"Це все одно що сказати комусь - "тренуйся”, але не розповісти як", - вважає Діас.

Він пояснив необхідні предметні вказівки. Наприклад, Центр США по контролю і профілактиці захворювань рекомендує дорослим займатися аеробними вправами середньої інтенсивності протягом двох годин і 30 хвилин в тиждень, а також робити вправи для зміцнення м'язів.

"Нам потрібні такі рекомендації й для проблеми сидіння. Більш конкретним орієнтиром може стати щось на кшталт: "Кожні 30 хвилин після сидіння на місці вставайте і рухайтеся/гуляйте п'ять хвилин швидким темпом, щоб знизити ризик для здоров'я", - сказав він.

Діас також додав, що дослідження "робить нас на крок ближче до вирішення проблеми сидячого способу життя, але для перевірки отриманих результатів необхідні додаткові дослідження".

Старіння означає сидіння

Щоб зрозуміти взаємозв'язок між сидячим способом життя і ранньою смертю, Діас і його колеги з медичного центру New York-Presbyterian/Weill Cornell і інших установ звернулися до проекту "Географічні і расові відмінності в розвитку інсульту (REGARDS)", дослідження, яке пройшло за підтримки Національного інституту здоров'я.

"Дослідження REGARDS спочатку призначалося для вивчення того, чому чорношкірі (і особливо чорношкірі в південній частині США) мають більший ризик розвитку інсульту, ніж білі", - розповідає Діаз.

Він і його колеги чотири роки аналізували дані 7985 чорних і білих дорослих учасників у віці від 45 років і старше, які долучилися до участі в проекті REGARDS.

Щоб виміряти час сидіння людей, дослідницька група використовувала акселерометри на тазостегновому суглобі. Протягом дослідницького періоду з групи добровольців помело 340 людей з різних причин.

Аналізуючи дані, команда виявила, що час сидіння піддослідних в середньому складав близько 12,3 годин при середньому 16-годинному дні.

"Коли ми старіємо, наша фізична і психічна функція знижується, і ми все більш сидимо", - говорить Діас.

Попередні дослідження свідчили, що доросла людина сидить в день близько 9-10 годин.

Залежно від того, як  збільшувався загальний час сидіння, зростав і ризик ранньої смерті з будь-якої причини.

Читайте також:Лікарі назвали продукт, який захищає нас від раку