Суспільство
25 вересня 2017
Сьогодні виповнюється 85-а річниця від дня народження Анатолія Солов’яненка
Ювілей від дня народження Анатолія Солов’яненка відзначається на державному рівні, відповідно до постанови ВРУ від 22 грудня 2016 року.
news-image

Сьогодні 85 річниця від дня народження Анатолія Солов’яненка всесвітньо відомого українського оперного співака.

Про це пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Анатолій Солов’яненко (1932–1999) народився у Донецьку. Після школи вступив у Донецький політехнічний інститут на гірничий факультет. У 1952 році спробував вступити до Ленінградської консерваторії, та після відбіркового прослуховування до екзаменів не був допущений. Йому порадили звернутися до співака Донецької опери Олександра Коробейченка. Саме він відіграв визначальну роль у становленні Солов’яненка як оперного співака.

Десять довгих років продовжувалися заняття. Результат цієї копіткої праці був блискучий. 1962 рік став роком відліку сценічної кар’єри Анатолія Солов’яненка. Невдовзі його обирають для стажування в міланському театрі «Ла Скала». З 1965 року він є солістом Київського театру опери та балету. Вже будучи добре знаним і популярним співаком, Солов’яненко вступив до Київської державної консерваторії ім. Чайковського (нині Національна музична академія) в клас професора Єлизавети Чавдар.

Після аварії на ЧАЕС Солов’яненко неодноразово давав концерти в Чорнобилі та Славутичі.

В середині 90-х років почалися непорозуміння з дирекцією Національної опери, і співак змушений був покинути театр та займатися виключно концертною діяльністю.

Серед найкращих партій: Андрій («Запорожець за Дунаєм» Гулака-Артемовського), Фауст (в однойменній опері Шарля Гуно), Альфред («Травіата» Верді), Надір («Шукачі перлин» Бізе), Рудольф («Богема» Пуччіні) та ін. Світові знавці оперного співу визнали, що виконання Солов’яненком партії герцога в «Ріголетто» Верді було найкращим – вершиною майстерності.

Загалом у репертуарі співака було 17 оперних партій, багато арій, романсів, народних пісень.

Анатолій Борисович із простої сім’ї з передмістя Донецька мав можливість домогтися того, чого домігся. І незважаючи на те, що не був у партії, став народним артистом СРСР і лауреатом Ленінської премії. А в 80-му році тільки двом безпартійним її присудили – Анатолію Солов’яненко і Аркадію Райкіну, це безпрецедентний випадок».

Премію передав до Фонду миру.

«Всю до копійки передав до Фонду миру. 10 тисяч рублів – величезні гроші, але тато пережив війну, коли їх сім’ю вивозили в евакуацію. Була дуже холодна, студена зима, застудився і захворів його брат, а потім дорогою помер. І батько вирішив так: «Хочу, щоб мої діти жили в мирі, бо нічого страшнішого війни не бачив.

Сьогоднішній ювілей від дня народження Анатолія Солов’яненка відзначається на державному рівні, відповідно до постанови ВРУ від 22 грудня 2016 року. 

Читайте також:Шведський діджей Avicii зняв свій новий кліп у Києві (відео)