Політика
27 січня 2015
ПАРЄ ухвалила резолюцію: анексія, звільнення в’язнів, гуманітарна ситуація в Україні
Парламентська асамблея Ради Європи переважною більшістю голосів ухвалила резолюцію щодо гуманітарної ситуації в Україні та біженців.
news-image

Парламентська асамблея Ради Європи переважною більшістю голосів ухвалила резолюцію щодо гуманітарної ситуації в Україні та біженців.

Як повідомляє Є! Єдність.інфо з посиланням на Європейську правду, зі 155 депутатів, присутніх у залі, 140 проголосувало за і лише 7 - проти. Резолюцію не підтримали російські депутати.

Текст був суттєво змінений під час розгляду, до нього додали декілька норм з жорсткою критикою РФ, після чого документ перетворився з суто гуманітарного на такий, що описує подробиці конфлікту та затверджує вину Російської Федерації за його ескалацію.

Зокрема, ПАРЄ закликала Росію не фінансувати тероризм в Україні. Дана норма закликає Росію "надалі утримуватися від фінансування тероризму в Україні, надавати підтримку незаконним озброєним групам, а також вплинути на них для виконання мінських угод".

Читайте також: Береза: Представники Росії в ПАРЄ - це брехливі тварюки зі скляними очима

Окремою нормою резолюція закликає Росію звільнити народного депутата Надію Савченко, а також усіх інших "в’язнів війни". Рішення ПАРЄ стверджує, що всі вони "незаконно утримуються у в’язницях РФ".

Був суттєво змінений параграф про "так звані гуманітарні конвої". ПАРЄ стверджує, що такі дії РФ порушують міжнародне право і насправді ці вантажівки не є гуманітарними конвоями.

Читайте також: Геращенко: Росіянка в ПАРЄ назвала українських політиків "холопами"

Предметом для дискусії були також декілька норм, які підтверджують незаконність анексії Криму Російською Федерацією. Росіяни пропонували видалити їх з тексту, але жодна така пропозиція не була підтримана асамблеєю.

Більшість пропозицій РФ набирала близько 20 голосів чи навіть менше - очевидно, що переважну частку їх підтримки формували російські депутати.