Світ
25 вересня 2017
У Вірменії російська мова отримала статус іноземної
Як зазначив міністр освіти, "єдиною державною мовою у Вірменії є і залишиться вірменська мова, оскільки ми - незалежна, суверенна держава".
news-image

Російська мова відтепер має у Вірменії статус іноземної мови, повідомив в інтерв'ю російському виданню ТАРС міністр освіти і науки республіки Левон Мкртчян, передає «Є!»

За словами міністра, "єдиною державною мовою у Вірменії є і залишиться вірменська мова, оскільки ми - незалежна, суверенна держава".

"Це аксіоматична істина. Всі інші мови - іноземні", - підкреслив він.

Як нагадав міністр, за традицією, ще з радянських часів, російська мова "набула значного поширення у Вірменії, проте ніякого статусу досі не мала".

"Наприклад, коли сьогодні наші діти вступають до ВНЗ, то з предмета "іноземна мова" вони складають іспит з англійської, французької, німецької, іспанської або італійської мов. Російської серед цих мов немає, і складати іспит з російської абітурієнти не можуть. Відтепер ми фіксуємо, що російська мова має у Вірменії статус іноземної мови", - підкреслив керівник відомства.

Міністерство освіти та науки Вірменії розробило окрему концепцію навчання російській мові, яка винесена на громадське обговорення. Серед передбачених заходів - відкриття шкіл і збільшення числа класів з поглибленим вивченням російської мови, з викладанням ряду предметів російською мовою.

Як вважає міністр, "це важливо, оскільки російська мова у Вірменії - найпоширеніша, її обов'язково проходять з другого класу у всіх школах, це робоча мова СНД, а тепер і Євразійського економічного союзу".

Мкртчян повідомив, що, працюючи над концепціями навчання іноземним мовам в загальноосвітній школі, відомство уточнило основи мовної політики у Вірменії.

"Міністерство завершило майже дворічну роботу над концепціями навчання іноземним мовам, - повідомив глава відомства, - Найважливішим результатом виконаної роботи стало те, що ми спробували уточнити основи мовної політики у Вірменії".

 

"Якщо ми хочемо експлуатувати АЕС, мати власні дрони, відновити свій ВПК, то зобов'язані поряд з науками зробити упор на якісне навчання іноземним мовам", - переконаний міністр.

 

"Нам слід змінити методику викладання іноземних мов, зуміти сформувати навчання технічної, а не комунікативної мови", - вважає глава відомства.

Він назвав "дуже важливим завданням" підготовку хороших фахівців з технічних наук.

Читайте також: У парламенті є 19 депутатів, які у вересні не проголосували жодного разу