Події
25 вересня 2017
«Нова схема розподілу бюджету проста і зрозуміла, вона виключає безліч корупційних ризиків», - блогер поділився враженнями від презентації КОДА
Вперше керівництво Київської області зібрало всіх голів сіл, міст, районів і журналістів для того, щоб пояснити порядок розподілу бюджетних коштів.
news-image

Минулого тижня відбулась презентація нового порядку розподілу бюджетних коштів, яку провів губернатор Київщини Олександр Горган. Своїми враженнями від заходу у Фейсбуці поділився блогер Владислав Дзивидзинський, передає «Є!»

Блогер звернув увагу на те, що  вперше керівництво Київської області зібрало всіх голів сіл, міст, районів, а також журналістів для того, щоб пояснити порядок розподілу бюджетних коштів.

"Все було зроблено доступно і по-людськи, у вигляді нормальної презентації зі зрозумілими слайдами, що дало розуміння алгоритму, за яким буде відбуватися розподіл бюджетних грошей.

Це не був "талмуд" на 600 сторінок з дрібним шрифтом, який складений так, що його навіть ніхто і не береться читати… Це був екран, презентація, і прості діаграми", - зазначив Владислав Дзивидзинський.

Він зауважив, що на презентації були присутні приблизно 700 осіб.

"Всі чекали звичайну апаратну нараду, або якусь провокацію. Але нічого подібного не було... Ініціатива дійсно заслуговує на увагу. Ясна річ, що "світле майбутнє" не настане одразу після презентації, але я вважаю, що цей крок - це реальна дія, спрямована на профілактику та виключення багатьох корупційних ризиків в Київській області.

Як на мене, арешти хабарників - це лише симптоматична боротьба, а системна боротьба лежить саме в площині викорінення корупційних ризиків. В цілому, необхідно будувати систему так, щоб мінімізувати саму можливість розграбування", - пише блогер.

Він зауважив, що при новій системі розподілу бюджетних коштів мінімізують вплив людського фактора, в тому числі, можливий вплив самого губернатора в прийнятті рішень щодо розподілу грошей.

"...Передбачається, що міста і села спочатку будуть подавати свої пропозиції, а на виході отримувати фінансування саме на ті об'єкти, які їм необхідні в першу чергу, громадськість зможе контролювати хід робіт і витрачання коштів.

Ще додам, що ця ініціатива, в принципі, знаходиться в практичній площині реалізації президентської стратегії децентралізації. У цій логіці закладений принцип багаторівневої комунікації, а не просто "вказівки зверху"", - підкреслив Владислав Дзивидзинський.

"Як підсумок: чим простіше і зрозуміліше для всіх схема роботи - тим складніше красти. В каламутній воді, як відомо, все легше приховати. Так і з бюджетом - чим складніше, заплутаніше процедури, чим більше формул і складних слів - тим більше крадуть.

Майже впевнений, що легко не буде. Зараз активізуються всі учасники корупційних схем, в тому числі - їх бенефіціари, і почнуть чинити опір та розхитувати інформаційний простір. Проте, на мою думку, нова схема розподілу бюджету проста і зрозуміла, вона виключає безліч корупційних ризиків, і загалом, є правильною. Хочеться вірити, що в них вийде реалізувати заплановане, адже найголовніше - практично реалізувати нові підходи", - підсумовує свої враження від презентації блогер.

Читайте також: Горган презентував новий порядок розподілу бюджету Київщини (фото)