Суспільство
26 вересня 2017
Сьогодні – Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї
Повна ліквідація ядерної зброї залишається однією з найголовніших і разом із тим найдавніших цілей Організації Об’єднаних Націй.
news-image
У вівторок, 26 вересня, - Міжнародний день за повну ліквідацію ядерної зброї. Відзначається День за рішенням  68-ї сесії ГА ООН від 5 грудня 2013 року. 
 
Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Укрінформ.

Повна ліквідація ядерної зброї залишається однією з найголовніших і разом із тим найдавніших цілей Організації Об’єднаних Націй. Вона була темою обговорення першої резолюції Генеральної Асамблеї в 1946 році, а також головною темою оглядових конференцій, які проводили в ООН починаючи з 1975 року держави-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. 

Крім того, починаючи з 1959 року, разом із загальним і повним роззброєнням ця тема була включена до порядку денного Генеральної Асамблеї і визначена в якості однієї з пріоритетних задач першої спеціальної сесії Генеральної Асамблеї з роззброєння у 1978 році, яка приділила особливу увагу проблемі ядерного роззброєння. До того ж, вона була підтримана кожним із генеральних секретарів Організації Об’єднаних Націй.

Тим не менш, сьогодні у світових збройних арсеналах нараховується близько 15 тис. одиниць ядерної зброї. Країни, які володіють такою зброєю, не мають проблем з фінансуванням і розробили довготермінові плани з модернізації своїх ядерних арсеналів. 

Понад половина населення світу живе в країнах, які або мають таку зброю, або є членами ядерних альянсів. Нині доктрина ядерного стримування зберігається в якості елементу політики безпеки всіх ядерних держав та їх ядерних союзників. Однак, не дивлячись на це, у світі зростає занепокоєння стосовно катастрофічних гуманітарних наслідків, які можуть виникнути від застосування навіть одного ядерного заряду, не кажучи вже про регіональну чи глобальну ядерну війну. Ці факти й спонукали Генеральну Асамблею заснувати 26 вересня Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї. 

Читайте також:Клімкін нагадав про зобов'язання після відмови України від ядерного арсеналу