Україна
26 вересня 2017
Міносвіти відреагувало на рішення Угорщини блокувати зближення України та ЄС
Лілія Гриневич заявила, що розчарована наміром уряду Угорщини блокувати всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення з Україною.
news-image

Лілія Гриневич заявила, що розчарована відповідним наміром та закликала вислухати аргументи Києва.  

Про це пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

У вівторок, 26 вересня, міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявила, що розчарована наміром уряду Угорщини блокувати всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення з Україною через підписання президентом Петром Порошенком закону "Про освіту". Про це вона повідомила в ефірі одного з українських телеканалів.

Також вона закликала керівництво Угорщини вислухати аргументи України щодо статті про мову викладання.

"Мене це надзвичайно розчаровує, тому що дивно, що наші угорські партнери не можуть бути зацікавлені, щоб українські громадяни, зокрема угорського походження, також мали європейські перспективи", - заявила очільниця Міносвіти.

За її словами, Україна не має наміру закривати школи з мовою викладання національних меншин, а лише хоче розширити викладання українською мовою в цих школах.

"Ми цим законом (і ми можемо це доводити) не порушуємо наші міжнародні зобов'язання", - сказала вона.

При цьому Гриневич наголосила, що наразі відбувається порушення прав нацменшин, коли вони, отримуючи шкільну освіту в Україні, не знають державної мови, що не дає їм можливості вступати до вищих навчальних закладів, влаштовуватися на державну службу.

"Ми проводитимемо консультації з нашими партнерами, будемо їм доводити, як буде реалізовуватися закон, показувати навчальні плани, з якими ми хочемо йти в ці школи" - зауважила Гриневич.

Вона також повідомила, що 27 вересня має намір зустрітися з міністром освіти Румунії, а 19 жовтня - з міністром освіти Угорщини.

Як повідомлялось, Угорщина вирішила блокувати будь-яке подальше зближення України та ЄС. Таке рішення стало відповіддю офіційного Будапешта на підписання президентом України Петром Порошенком закону "Про освіту".

Раніше Парламент Угорщини одноголосно схвалив резолюцію із засудженням українського закону про освіту,наголосивши, що він грубо порушує права угорців на Закарпатті. 

Нагадаємо, у вівторок, 19 вересня, голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав ухвалений раніше парламентом закон "Про освіту" і передав документ в Адміністрацію президента України. 25 вересня президент України Петро Порошенко підписав Закон України № 2145-VІІІ "Про освіту".

Раніше міністри закордонних справ Болгарії, Греції, Румунії та Угорщини заявили, що занепокоєні прийняттям в Україні нового закону про освіту й мають намір звернутися до Ради Європи і ОБСЄ.

У свою чергу, для того, щоб підтвердити відсутність порушень міжнародних зобов'язань Україна готова направити до Ради Європи на експертизу мовну статтю закону про освіту.

Читайте також:Угорщина блокуватиме будь-яке зближення України та ЄС – офіційна заява

Читайте також:Порошенко підписав закон про освіту