Суспільство
27 вересня 2017
Зв‘язали та поклали у багажник: святковий жарт закінчився у поліції
У місті був введений план «Перехоплення».
news-image

У Сумах троє друзів розіграли своєрідну виставу з жартівливим викраденням свого приятеля-іменинника. Проте не всі очевидці розіграшу зрозуміли цей жарт. В результаті поліція, отримавши повідомлення про викрадення людини, розпочала повномасштабні розшукові дії. Тож потім кілька годин іменинник та його друзі провели у відділку, спілкуючись зі слідчими, передає «Є!» із посиланням на прес-службу поліції Сумської області.

"У неділю вранці до поліції зателефонувала літня жінка й розповіла, що у неї на очах кілька молодих людей вивели з під‘їзду зв‘язаного юнака, поклали його у багажник жовтого легковика та поїхали геть", - так починається ця історія.

Враховуючи серйозність події та небезпеку, яку становить викрадення людини, в поліції розпочали масштабні пошукові заходи. Аби знайти ймовірних зловмисників, у місті був введений в дію план «Перехоплення».

«За кілька хвилин після цього легковий автомобіль підозрюваних був затриманий поблизу дитячого міського парку «Казка», - коментує подію Павло Карабута, начальник Сумського міського відділу поліції. – В машині знаходилось четверо молодих юнаків, серед яких був і так званий «потерпілий», котрий того дня святкував свій день народження».

Опитавши хлопців, працівники поліції з‘ясували, що насправді ніякого викрадення не було. Просто троє друзів, двом з яких по 16, а водію машини, студенту одного з харківських вишів - 18 років, вирішили влаштувати своєму товаришу, який того дня святкував своє повноліття, своєрідний розіграш.

"Заздалегідь домовившись з матір‘ю іменинника про «сюрприз», вони зайшли до квартири, зв‘язали приятелю руки та ноги, накинули на голову капюшон, вивели до машини та поклали у багажник, в якому були попередньо розкладені кольорові повітряні кульки.

«Звільнили» хлопця біля одного з сумських ресторанів та привітали зі святом. Потім, взявши замовлену їжу, подалися святкувати до міського парку, де їх, власне, й знайшли полісмени", - розповіли подробиці "жарту" поліцейські.

Слідчі запросили жартівників до відділку, де вони й провели кілька годин, намагаючись впевнити правоохоронців у невинності власних дій. З юнаками провели профілактичну бесіду та відпустили додому.
Як говорять самі хлопці – вони просто не подумали, що їх жарт сторонні люди сприймуть настільки серйозно.

"Працівники поліції кажуть: добре все, що добре кінчається. Щастя, що іменинник не задихнувся в багажнику від вихлопних газів, що він не страждає на клаустрофобію, що в нього міцні нерви. З точки зору правоохоронців, ситуація виглядала більш ніж серйозно. Є повідомлення про викрадення, є свідки події, є певна інформація стосовно автівки. Відповідно, поліція й діє в рамках закону, котрий, до речі, дозволяє застосувати щодо викрадачів у випадку необхідності (наприклад, погоні), спецзасоби та зброю – як крайній випадок", - йдеться в повідомленні поліції.


Наразі вирішується питання про притягнення двох 18-річних юнаків до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство, а що стосується їх неповнолітніх приятелів, то до адмінвідповідальності, у відповідності зі ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, будуть притягнуті їх батьки – за невиконання батьківських обов‘язків стосовно виховання своїх дітей.