Події
28 вересня 2017
Мешканці Калинівки повинні отримати компенсацію (відео)
По допомогу люди йдуть до місцевої ради, писати заяви про відшкодування збитків.
news-image

Потрощені вікна, зірвані і продірявлені дахи - такий вигляд зараз мають будинки на кілька кілометрів довкола епіцентру вибуху. Повністю зруйновані 7 хат., інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Опираючись на ціпок, Іван Васильович оцінює втрати: зірваний шифер і побиті шибки.  У школі неможливо вчитися. По допомогу люди йдуть до місцевої ради, писати заяви про відшкодування збитків. Уже зареєстрували кілька десятків.

«Приймаємо заяви, комісія виїжджає, підтверджує їхні заяви», - каже чиновниця.

Крім акта-висновку комісії з підрахунку збитків, процедура вимагає ще довідку про те, що сталася надзвичайна подія. Її може видати, приміром, у Калинівці - військова частина. І довідка про евакуацію, по неї доведеться  йти до місцевої влади. Найбільша сума, на яку можна розраховувати нині - це 84200 гривень. Якщо ж у компенсації вам відмовили, можете подавати до суду. Якщо не відмовили, а, пославшись на брак грошей, попросили почекати, будьте пильні. 

«В період "почекайте, поки з'являться гроші", в принципі може позивач звернутися до суду з будь-якими претензіями», - каже юрист.

Однак, додає, у такої резонансної катастрофи як у Калинівці, може бути індивідуальний сценарій – більша сума і схема виплат.

Таку схему пропонували у Сватовому на Луганщині. Там у жовтні 15 теж вибухали склади з боєприпасами. Тоді Кабмін виділив 40 мільйонів гривень з резервного фонду. Місцеві запевняють, що їх не бачили.

«Кошти були надані за 3 дні до кінця звітного періоду. За три дні такі кошти не освоюються. Вони були повернуті. Мали заново їх дати у 2016 році, акти були оформлені комісією при міській раді, але кошти так з Києва надані не були», - кажуть люди.

У Балаклії, де снаряди розривались півроку тому, постраждало 117 багатоквартирних будинків та понад дві сотні приватних. Два вигоріло майже вщент. Їхні руїни незабаром знесуть, господарів заселяють у нове житло.

За бюджетні гроші купили квартири двадцятьом родинам. 200 мільйонів витратили за заміну вікон, дахів та стін. Та у потерпілих є право вимагати відшкодування не лише матеріальних, але й моральних збитків. Просити можна стільки, у скільки оцінюєте власні сльози, страх і стрес. 

Читайте також: Що залишилось від військового арсеналу в Калинівці (відео)
Читайте також: В Калинівці відновили енерго-, газопостачання і зв'язок