Суспільство
1 жовтня 2017
На Ельбрусі виявили тіла українців, які зникли на Кавказі 13 років тому
Тіла трьох українців знайшли у наметі на висоті 5300 метрів
news-image

На найвищій вершині Кавказу Ельбрусі виявили тіла трьох українців, які зникли ще у 2004 році.

Як повідомляє ТСН, 13 років тому в експедиції брали участь спортсмени з різних країн, серед яких були 6 українців – доля ще трьох досі є невідомою, передає «Є!».

Група туристів почала сходження за сприятливої погоди на початку весни. Вибрали один із найскладніших маршрутів і не дійшли до вершини якихось 200 метрів. Тоді температура становила до -15, а вітер – до 50 метрів на секунду. Тобто умови для життя були неймовірно важкими. Негода тривала чотири доби. Спершу їх шукали на снігоходах, потім на гелікоптерах. Пізніше колеги та родичі оплатили приватний пошуковий рейс. Утім, усе марно, – розповідається у матеріалі журналістів.

Натомість після тривалої спеки та танення гірського снігу у вересні 2017-го рятувальникам все ж вдалося виявити тіла Юрія Юхимчука та Генадія Герасименка з Хмельницького, а також вінничанина Віталія Сидорчука.

Зауважимо, що тіла трьох українців знайшли у наметі на висоті 5300 метрів. Причину смерті ще не з'ясували, утім, ознак насилля не виявили.

Тіла уродженців Хмельницького та Вінниці наразі перебувають у морзі Нальчика, а їхніх родичів уже чекають для упізнання.

Навіть після прибуття на територію Росію родичі та друзі не зможуть забрати тіла додому, оскільки на репатріацію усіх потрібно зібрати 4,5 тисячі доларів. У людей на це не вистачає коштів, і вони просять фінансової допомоги у громадський організацій і підтримки держави.

За словами Сергія Кулика, який мав бути сьомим учасником тієї експедиції, це сходження було підготовкою до підкорення гір Паміру.

Як підкреслює спортсмен, усі учасники експедиції мали солідний альпіністський досвід Карпат, Криму та Кавказу.

До слова, наймолодшому з експедиції було 25 років, а найстаршому – 34.