Світ
1 жовтня 2017
Влада Угорщини придумала як обійти український закон про освіту
Національна місія Угорщини – знайти і зберегти всі закордонні угорські громади.
news-image

Уряд Угорщини зможе забезпечити навчання угорською на Закарпатті через приватні заклади освіти. Про це заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, інформує «Є!», з посиланням на УНН.

За його словами, національна місія Угорщини – знайти і зберегти всі закордонні угорські громади.

"Наше завдання – домогтися, щоб вони процвітали на землі, де народилися; могли навчатися угорською мовою і могли жити як угорці," – сказав В.Орбан.

Думки В.Орбана конкретизували його однопартійці. Вони вважають, що за потреби уряд Угорщини зможе забезпечити навчання угорською на Закарпатті через приватні школи та приватні університети. Про це заявив у Будапешті Ґерґей Ґуляш, керівник проурядової фракції ФІДЕС на презентації книжки "Національна політика: в лещатах. Аспект – без кордонів".

Політик владної коаліції позитивно оцінює той факт, що як уряд Угорщини, так і опозиція виступають єдиним фронтом у питаннях національної політики.

Депутат Європарламенту від ФІДЕС Дьєрдь Шепфлін, виступаючи на презентації, висловив занепокоєння тим фактом, що оскільки Україна не є членом ЄС і навряд чи набуде членства найближчим часом, новий закон України "Про освіту" не можна розглядати як питання компетенції Європейського союзу.

Читайте також: Клімкін поїде до Угорщини через скандал довкола українського закону «Про освіту»
Читайте також: Хочемо на власні очі побачити українську школу в Угорщині чи Румунії, – І. Геращенко